Tenker språk som voksne

Barn ned i ettårsalderen bearbeider ord med de samme delene av hjernen som voksne, ifølge ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Barn ned i ettårsalderen bearbeider ord med de samme delene av hjernen som voksne, ifølge ny studie. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Spedbarn, selv de som er for unge til å snakke, forstår mange av ordene voksne sier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og hjernene deres bearbeider ordene på en «voksen» måte, viser en studie ved universitetet i California, melder Science Daily.


Ved hjelp av MRI og MEG-skanning har forskerne demonstrert at barn så unge som et år bearbeider ordene de hører med samme deler av hjernen som voksne, og i samme tempo. Enn videre fant man at spedbarna ikke bare oppfater ordene som lyder, men også er i stand til å forstå hva de betyr. Studien legges denne uken frem i tidsskriftet Cerebral Cortex.

- Spedbarn bruker de samme mekanismene i hjernen som voksne for å vurdere ord, fra det som er antatt å være en mental «database» av betydninger, som oppdateres etter hvert som barnet blir eldre, sier Katherine Travis, en av forskerne som har deltatt i studien. Tidligere antok mange at spedbarn brukte helt andre mekanismer for å lære språk, og at læringen begynte på et mer primitivt nivå.

I det første eksperimentet lyttet barna til ord og siden lyder med de samme akustiske egenskapene, men uten betydning, for å se om de klarte å skille mellom de to. I den andre fasen testet forskerne om spedbarna klarte å forstå betydningen av ordene ved å vise dem bilder av kjente gjenstander.

Hjerneaktiviteten tydet på at barna var i stand til å oppdage misforhold mellom ord og bilder. Den samme reaksjonen kunne påvises hos voksne.

Personvernpolicy