Meny

- Har våknet

Det amerikanske kongressmedlemmet Gabrielle Giffords ble skutt i hodet lørdag. Seks andre ble drept under angrepet i Tucson, Arizona. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den amerikanske politikeren Gabrielle Giffords, som lørdag ble skutt i hodet, er i stand til å kommunisere, opplyser legen hennes søndag.
– Hun er i stand til å kommunisere med oss gjennom å følge enkle instruksjoner, sier nevrokirurg Michael Lemole ved University Medical Center i Tucson i Arizona, hvor Giffords ble operert lørdag.


Han understreker at kulen som gikk tvers gjennom Giffords hode, ikke traff senteret av hjernen.

– Vi er oppmuntret av det. Men vi er fortsatt i en kritisk fase. Hevelser i hjernen kan føre til en forverring, sier Lemole.

Samtlige av ofrene som ble operert ved sykehuset etter skyteepisoden i Arizona er på bedringens vei.

Giffords (40) ble lørdag skutt i hodet på kloss hold. 

- Fem prosent overlever

Dr. Manny Alvarez, redaktør for helsestoff hos FoxNews.com, sier det er sjeldent å overleve slike skuddskader, men ikke utenkelig. Han sier sjansen for å overleve skudd i hodet er omkring fem prosent, og tre prosent av dem som overlever alltid vil få nevrologiske senskader som hukommelsestap eller mangel på finmotoriske ferdigheter.

- Alt kommer an på hvor kula treffer, sier han.

- Gode prognoser

Giffords venn, senator Linda Lopez, har bekreftet at kulen gikk inn i hodet ved tinningen og ut gjennom pannen.

Alvarez sier de nærmeste tre-fire dagene vil være de mest kritiske for Giffords, og at det vil kunne ta flere år før hun er helbredet.

Giffords tilstand var søndag kritisk. Legene som behandler kongresskvinnen har sagt at sjansene er gode for at hun vil komme seg, melder AFP.

Seks mennesker ble drept da gjerningsmannen åpnet ild i Tucson lørdag. Blant disse var en ni år gammel jente og en føderal dommer. Ytterligere 12 ble skadd. Giffords holdt et politisk folkemøte da angrepet skjedde.

«Farvel»

Den unge mannen som er mistenkt for å ha skutt postet rasende, usammenhengende meldinger på internett, der han avslørte sterke syn på valuta, lesekyndighet og regjeringen.

22-åringen er selv fra Arizona. Han ble lagt i bakken etter skytingen og pågrepet av politiet.

I en post på det sosiale nettstedet MySpace skrev han få timer før skyteepisoden «Farvel», og «Ikke vær sinte på meg».

Politiet hadde søndag fortsatt ikke klarlagt noe motiv for handlingen, men lette etter en mann som muligens er tilknyttet gjerningsmannen, melder NTB. Mannen ble filmet av overvåkingskameraer i nærheten av åstedet, og politiet har derfor offentliggjort bildene i håp om at publikum kan bidra til at han blir avhørt.

Ifølge Dupnik har Loughner kommet med dødstrusler tidligere, men ikke mot Giffords. Likevel tror han 40 år gamle Giffords, som sitter i Representantenes hus for Demokratene, var målet for skuddene.

Politikere fra hele det politiske spekteret har fordømt attentatforsøket. Det republikanske lederskapet i Representantenes hus har avlyst alle møter neste uke.

Populært