«Dramatisk» regn over Australia

Australias statsminister Julia Gillard skuer over flomrammede områder fra et Black Hawk-helikopter søndag. Foto: REUTERS/Australian Department of Defence
Australias statsminister Julia Gillard skuer over flomrammede områder fra et Black Hawk-helikopter søndag. Foto: REUTERS/Australian Department of Defence

Allerede oversvømte Australia trues nå av kraftig regnvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kraftig regn over det oversvømte nord-østlige Australia kan få en «dramatisk» effekt. Det er advarselen australske myndigheter nå kommer med.

Rask utvikling

Politimester Alistair Dawson i Queensland sier vannet i elver og bekker vil stige raskt, og at områder som nå er tørre kan bli rammet av flom på kort tid.

Han peker ut veisystemet som spesielt utsatt, og sier det kan bli oversvømt på under en time.

Flommen har rammet et område større enn Frankrike og Tyskland til sammen, og har paralysert den viktige jordbruks- og kullgruveregionen i Australia.

Redningssjef Warren Bridson sier oversvømmelsen gjør det umulig å forutsi hvilke virkninger regnet vil ha, men anslår at effekten kan bli dramatisk.

- De 200 millimeterene med regn kan bety forskjellen mellom en mindre og større flom.

Flere omkommet

Flere byer er alvorlig oversvømt. Meteorologene sier sterke stormer kan føre til enda større vanskeligheter for de allerede belastede byene.

Minst et dusin liv har gått tapt i flommen. Politiet melder nå at de har funnet liket av en 19 år gammel kvinne som ble meldt savnet etter at hun dro for å svømme i en bekk forrige lørdag.

Tusener av hjem og forretninger har manglet strøm på grunn av oversvømmelsene og over 5000 lynnedslag. Vannet er ikke ventet å synke på minst en uke, noe som hindrer hundrevis av evakuerte i å få dra hjem.

Australierne har donert mer enn 30 millioner dollar til flomofrene. Katastrofen forventes å koste Australias økonomi minst seks milliarder dollar.


Personvernpolicy