Meny

Har flytende kjerne

Månen kan vise seg å ha et flytende lag rundt en fast kjerne av jern. Foto: Nasa.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Månen kan ha dannet en kjerne som ligner jordens.
Ved hjelp av seismisk analyse har forskere tatt en ny kikk på data fra de fire sensorene som ble rettet mot månens overflate under det amerikanske Apolloprogrammet mellom 1969 og 1972, melder Discovery News.

Ny modell

The Apollo Passive Seismic Experiment tok opp bevegelser på bakken fra måneskjelv og andre hendelser som skaper lydbølger til slutten av 1977. Nettverket var for begrenset til å overvåke lydbølger direkte, noe som gjorde forskerne avhengige av mer indirekte fremgangsmåter, som måling av endringer i gravitasjonen.

Disse modellene viste seg å være rimelig nøyaktige.

Den nye forskningen bekrefter at månen har en solid indre kjerne med et flytende lag utenpå, tilsvarende jordens. I motsetning til jorden har månen også et delvis smeltet, bløtt lag utenpå dette igjen.

Kjerne av jern

Studien støtter den anerkjente teorien om at månen ble dannet da et stort objekt traff jorden for omkring fire milliarder år siden, og etterlot en sky av rester som samlet seg og ble til vår satellitt. Disse nye opplysningene gjør det lettere for forskerne å vurdere hva lagene består av og hvor de kom fra.

Forskerne anslår at månen har en solid kjerne som i hovedsak består av jern og strekker seg omkring 240 kilometer ut fra kjernen. Rundt denne er det et 90 kilometer bredt lag av væsker, og siden et 150 kilometer bredt smeltet lag.

Ved hjelp av de seismiske dataene fra Apollo håper man nå å lære mer om hva lagene består av.

Populært