Meny

Stoltenberg: Historisk tidsskille for Sudan

- Norge er beredt til å videreføre vårt langvarige engasjement i Sudan, sier Jens Stoltenberg i forkant av valget som kan føre til et uavhengig Sør-Sudan. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at folkeavstemningen i Sør-Sudan innebærer et historisk tidsskille for Sudan, og han varsler at Norge vil videreføre engasjementet i området.

– Folkeavstemningen om Sør-Sudans løsrivelse er et historisk tidsskille for Sudan. Den har også stor betydning for regionen og for Afrika, sier Stoltenberg.

Han viser til at folkeavstemningen er et resultat av fredsavtalen fra 2005, en avtale som Norge var med å fremforhandle. Fredsavtalen gjorde slutt på en langvarig borgerkrig hvor anslagsvis 2 millioner mennesker ble drept og over 4 millioner ble flyktninger.

– Jeg registrerer med glede at de politiske lederne i både nord og sør har vært sitt ansvar bevisst og kommet med uttalelser de siste dagene som bereder grunnen for en vellykket avstemning, sier Stoltenberg.

– Forsikringer om at begge parter vil respektere resultater, verne om velgernes demokratiske rettigheter og styrke relasjonene mellom nord og sør uavhengig av utfall, er oppløftende. Norge er beredt til å videreføre vårt langvarige engasjement i Sudan, sier Stoltenberg videre.

Norge har bidratt med rådgivning til partene, spesielt i oljespørsmålet.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) varsler at Norge vil bistå med å finne konstruktive løsninger på utestående spørsmål som vil prege de neste seks månedene.

Fredsavtalen løper i seks måneder til, og det er ventet at det blir flertall for løsrivelse og etablering av et nytt land. En ny stat vil i så fall bli erklært 9. juli. (©NTB)

Populært