Valglokalene har åpnet i Sør-Sudan

En av de første til å avgi stemme i folkeavstemningen om uavhengighet for Sør-Sudan, var Sør-Sudans president Salva Kiir. Foto: AFP PHOTO/PHIL MOORE
En av de første til å avgi stemme i folkeavstemningen om uavhengighet for Sør-Sudan, var Sør-Sudans president Salva Kiir. Foto: AFP PHOTO/PHIL MOORE
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av sørsudanere ventet på å stemme for uavhengighet da valglokalene åpnet dørene søndag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om folkeavstemningen i Sudan

* Sudan gjennomlevde Afrikas lengste borgerkrig fra 1983 til 2005 da Det sudanske folks frigjøringsbevegelse (SPLM) utkjempet en krig for løsrivelse av Sør-Sudan. Krigen krevde nærmere to millioner menneskeliv og drev fire millioner sørsudanere på flukt.

* I januar 2005 inngikk SPLM en fredsavtale med regjeringen i Khartoum. Avtalen gir Sør-Sudan delvis selvstyre. Etter at avtalen ble inngått, dannet SPLM en nasjonal samlingsregjering sammen med president Omar al-Bashirs Kongressparti (NCP).

* Fredsavtalen gir Sør-Sudan rett til å holde en folkeavstemning om hvorvidt området skal løsrive seg fra Sudan og bli et eget land. Avstemningen skal holdes 9. januar 2011.

* Partene er fortsatt ikke enige om flere viktige punkter i fredsavtalen, blant annet hvor grensen mellom nord og sør skal gå, og hvordan oljeressursene skal fordeles.

* President Bashir sier han vil akseptere utfallet av folkeavstemningen. (©NTB)

Alt før daggry var køene lange utenfor mange valglokaler, og stemningen var høy blant dem som skulle avgi stemme. Utfallet av folkeavstemningen hersket det liten tvil om blant de frammøtte.

– Vi står i kø for å ta steget mot uavhengighet, fortalte David Akol, en av de mange som hadde tatt oppstilling utenfor valglokalet ved minnesmerket for John Garang, geriljalederen som omkom i en flyulykke kort tid etter at han hadde undertegnet fredsavtalen med regjeringen i Khartoum i 2005.

– Dagen vi har ventet så lenge på, er endelig kommet, jublet Akol.

Les også: Lang natts ferd mot dag

Se videoklipp: Strandet mellom nord og sør

– Historisk

En av de første til å avgi stemme, var president Salva Kiir som overtok ledelsen i Sør-Sudan etter Garang.

– Dette er det historiske øyeblikket Sør-Sudans folk har ventet på, sa Kiir etter å ha avgitt stemme i Juba.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil oppfordre alle sørsudanere til å være tålmodige i tilfelle de ikke får tid til å avgi stemme i dag, sa Kiir.

Stemmelokalene stenger klokken 16, men folkeavstemningen går over hele sju dager for at alle som ønsker skal få anledning til å avgi stemme i det uveisomme området.

En ny dag gryr

Yar Mayon vokste opp i flyktningleirer i Etiopia og Kenya og var også på plass da dørene åpnet.

– Jeg kom grytidlig for å vise hvor mye jeg ønsker å avgi stemme. Dette er så viktig for meg at jeg uansett ikke fikk sove, fortalte hun.

Solen sto opp en snau time før valglokalene åpnet.

– En ny dag gryr, for vi skal stemme for frihet, forkynte Wilson Santino.

– Vi har kjempet i altfor mange år, men denne folkeavstemningen for løsrivelse er også for fred. Snart vil solen skinne over et fritt Sør-Sudan, sa han.

SPLA-geriljaen i Sør-Sudan kjempet med våpen i hånd for løsrivelse fra 1983 til 2005, da fredsavtalen som åpnet for folkeavstemning ble undertegnet. (©NTB)