Meny

Garvet i glasset

TRE TOPPVINER: I Vinmonopolets januarslipp finner vi disse godbitene. Fra venstre Inca Tannat 2009 (kr 102,50), Chapoutier Les Meysonniers 2009 (kr 178,50), Concannon Conservancy Petit Shirah 2008 (kr 129,90) og Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009 (kr 139,90). (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en kjeller og en smule tålmodighet, er Vinmonopolets januarslipp midt i blinken.
Garvesyre
* Garvesyre (tanniner) finnes i mange forskjellige planter og plantedeler. Den vi treffer på i vin, kommer fra druenes skall, steiner og stilker, og fra eikefatlagring.


* Garvesyren er viktig for vinens holdbarhet. Mye garvesyre i en vin betyr som regel at den er lagringsdyktig.

* Garvesyren kjennes tørr og snerpende, og den bitre munnfølelsen kan dekke over smakfullhet og fruktighet.

* Når vinen lagres riktig, vil garvesyren danne nye forbindelser med alkohol (estere). Man får da større tanninpartikler som kjennes mer behagelige i munnen. En del av partiklene vil også, på grunn av størrelsen, felles ut som bunnfall.

Vinmonopolet setter i januar fokus på «vin med tannin», det mange betegner som garvesyre. Vi får en serie vellagede rødviner som utfordrer både smaksløker og tannhalser. Noen er utmerkede matviner allerede i dag, men her finner vi først og fremst lagringsobjekter for folk med kjeller og tålmodighet.


De fem hvitvinene med tannin er ganske sære utgaver av italiensk «oransjevin». Dette er ikke folkelig drikke, men vin for spesielt interesserte.

Prisene er ikke så avskrekkende denne gangen, og vi får faktisk flere vellagede treliterskartonger. Totalt har nyhetsslippet 65 nye viner. Alle er smakt, og de beste anbefales her.

******Inca Tannat 2009

Argentina (Qualchaqui) Nr. 80605. Kr 102,50. Basisutvalg

Druen Tannat kjennes vanligvis fra området Madiran i Frankrike og overraskende nok fra gode produsenter i Uruguay. Fra nabolandet Argentina får vi den flotte Inca Tannat. Vinen er tett, mørk blårød og dufter mørke bær, moreller og røyk. I munnen er den fyldig med stor fruktighet, velstrukturert helhetsbilde og krydret småstreng avslutning med en viss bitterhet av sisselrot. Flott å drikke allerede nå til stekt rødt kjøtt, men vil mykne med et par år i kjelleren.

******Chapoutier Les Meysonniers 2009

Frankrike (Crozes-Hermitage). Nr. 80611. Kr 178,50. Basisutvalg

Denne vinen er ikke en del av Vinmonopolets fokusområde i januar, men nyhet som fortjener oppmerksomhet uansett. Den er ung og vellaget, på druen Syrah fra Rhône-dalen Fargen er tett blårød, og det dufter av mørke skogsbær, røyk og krydder. Stor fylde og flott fruktighet med et visst bærpreg. Fast og velstrukturert med lang ettersmak. Kan nytes i dag til lam og okse, men vil utvilsomt bli mer spennende etter en tid i kjelleren.

UNG OG FRANSK: Chapoutier Les Meysonniers 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)UNG OG FRANSK: Chapoutier Les Meysonniers 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

******Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009

Australia (Coonawarra). Nr. 80606. Kr 139,90. Basisutvalg

Vi er et godt stykke sør for byen Adelaide, der den røde jorden i området Coonawarra gir utmerkede vekstforhold for Cabernet Sauvignon. Vinen er tett, mørk blårød med en ung og ennå lukket duft av mørke bær og urter. Fin fylde og fruktighet, med behagelig munnfølelse og viss snert i avslutningen. Kan absolutt drikkes nå til vellaget kjøttmat med en del fett, men vil også kunne lagres noen år.

******Concannon Conservancy Petit Sirah 2008

California (Livermore). Nr. 80625. Kr 129,90. Basisutvalg

Druen Petit Sirah er ikke den samme som Syrah/Shiraz, men som den franske druen «Durif». Vinen er ikke så vanlig, men produsenten Concannon som lager denne, har også en annen sjeldenhet – laget på druen Petit Verdot – på pollistene. Denne nye vinen har mørk og kompleks duft av mørke bær, kruttlapp og kaffe. Stor fylde og flott fruktighet, bred smak og ren streng avslutning. Den kan nytes nå, eller lagres for dem som ønsker det.

******Alto Real Monastrell 2009

Spania (Bullas). Nr. 80622. Kr 103,60. Basisutvalg

mørke skogsbær og urter. Bred smak med ganske så strengt helhetsbilde, fin frukt og ungdommelig og raspende avslutning. La gjerne vinen ligge et par år, da mykner den. For øvrig et relativt rimelig lagringsprodukt.

***** Rocca dei Mari Langhe Rosso 2009

Italia (Piemonte). Nr. 80617. Kr 399,00 for 3 liter Bag-in-box. Basisutvalg

Vi er nordvest i Italia, i bakkelandet der druer som Nebbiolo, Barbera og Dolcetto dyrkes. Alle tre er faktisk med i denne sympatiske pappvinen. Vinen er ren rød med duft av mørke bær og tjære. Middels fyldig med fin frukt, behagelig helhetsbilde og fast ettersmak. God valuta for pengene.

***** Lirano Langhe Nebbiolo 2009

Italia (Piemonte). Nr. 80615. Kr 173,50. Basisutvalg

GODT FRA AUSTRALIA: Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)GODT FRA AUSTRALIA: Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

Druen Nebbiolo gir her en vin med rød til brunrød, ganske lett farge. Her er det fin kompleks duft med blomster, tjære og røde bær. Middels fyldig vin med streng, bred smak og fast avslutning. Absolutt til mat, og gjerne om et par år.

***** Fontanabianca Langhe Nebbiolo

Italia (Piemonte). Nr. 10850. Kr 163,00. Basisutvalg

Dette er mye av samme stil som vinen over. Fargen er lys brunrød, og det dufter beskjedent av blomster, tjære og urter. Syrlig frisk vin med bred, småkompleks smak og frisk, streng avslutning. Korrekt vin som godt kan hvile et par år.

***** Barolo San Pietro 2006

Italia (Piemonte). Nr. 80616. Kr 309,00. Basisutvalg

Her er druen Nebbiolo i sin edleste form, som Barolo. Fargen er rød, mot teglrød, og etter fire år er duften kompleks – med tjære, blomster, eik og urter. Vinen har middels fylde og stor, mangefasettert smak med delikat frukt og behagelig helhetsbilde. Streng avslutning skal det være, og prisen er også som ventet for denne typen vin. Til edel mat og gode vinvenner.

***** Pardi Sagrantino de Montefalco 2005

Italia (Umbria). Nr. 80686. Kr 213,50. Basisutvalg

Vi er midt i Italia, nær byen Perugia, og tenker på varme somrer, villsvin, oliven og oster. Druen, Sagrantino, er lokal. Her er vinen lagret i fem år og har fått mørk rødbrun farge. Det dufter krydder, syrlige kirsebær og eik. Fint utviklet vin med god fylde og innsmigrende, behagelig fruktighet. Drikk i dag til – ja, nettopp – grillet villsvin.

***** Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine 2009

Frankrike (Chinon). Nr. 10853. Kr 149,90. Partikjøp 12000 flasker

CALIFORNISK SJELDENHET: Concannon Conservatory Petit Sirah 2008 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)CALIFORNISK SJELDENHET: Concannon Conservatory Petit Sirah 2008 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

Vi er i den bildevakre Loiredalen hvor rødvinsdruen er Cabernet Franc. Her har klimaet egentlig vært i kjøligste laget for rødvinsdruer, men de siste års marginalt varmere klima har gitt bedre modning og mer tilgjengelige viner. Ung rødblå farge med liten duft av mørke bær. Fyldig vin med stor frukt, varm helhetsfølelse og ungdommelig, tanninrik avslutning. Til stekt rødt kjøtt, men kanskje helst et par år i kjelleren.

***** Torus 2009

Frankrike (Madiran). Nr. 59053. Kr 127,00. Basisutvalg

Vi er godt inn i landet øst for Bordeaux, der druen hovedsakelig er Tannat, og matrettene er kraftfulle som vinene. Her er det mørk rødblå farge med duft av mørk frukt, eik og urter. Stor fylde og flott fruktighet, med ungdommelig fast og tanninrik avslutning. Fin vin til prisen, og et godt lagringsobjekt.

***** Ch. Ponzac Patiemment 2008

Frankrike (Cahors). Nr. 10852. Kr 162,00. Basisutvalg

I Området Cahors, øst for Bordeaux, er druen vanligvis Malbec, men det finnes også en andel Merlot. Tradisjonelt var området kjent for sine svarte viner, ofte brukt som fargetilsetning i blekere vin fra andre områder. Med mer moderne tilnærming blir dette behagelig uten årelang lagring. Fargen er mørk blårød, og duften preget av mørke bær, eik og lær. Vinen har stor fylde og streng ungdommelig fruktighet med fast og krevende avslutning. Det må nok bli i alle fall to år i kjelleren.

***** Bellevue de Fourcas Dupré 2006

Frankrike (Listrac-Médoc). Nr. 80607. Kr 175,00. Basisutvalg

Lett modnende vin fra nabolaget til Bordeaux. Det dufter mørke bær, treverk, lær og krydder. Middels fyldig vin med innsmigrende fruktighet og behagelig velbalansert smaksbilde. Litt småstreng avslutning er på sin plass, og gjør dette velegnet til stekt og grillet lam og okse.

**** Bea Santa Chiara 2008

Italia (Umbria). Nr. 10846. Kr 253,10. Partivare 700 flasker

Så til slutt, en av de sære hvitvinene med tannin, for dem som måtte ønske seg det. Vinen er faktisk ikke hvit, men guloransje, og til dels uklar og grumsete. Den er laget på hvitvinsdruer, men som om den var en rødvin. Skall og steiner er altså med under gjæringen. Dette er en urgammel produksjonsmetode, uten moderne klaring og filtrering. Det dufter av oksiderte fruktaromaer som eple og sitrus. Smaken er bred og karakterfull med hint av sherry og sitrus. Tanninrikt og krevende, men likevel den mest behagelige av de fem hvitvinene i fokusområdet.


Populært