Meny

Garvet i glasset

TRE TOPPVINER: I Vinmonopolets januarslipp finner vi disse godbitene. Fra venstre Inca Tannat 2009 (kr 102,50), Chapoutier Les Meysonniers 2009 (kr 178,50), Concannon Conservancy Petit Shirah 2008 (kr 129,90) og Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009 (kr 139,90). (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du en kjeller og en smule tålmodighet, er Vinmonopolets januarslipp midt i blinken.

Garvesyre
* Garvesyre (tanniner) finnes i mange forskjellige planter og plantedeler. Den vi treffer på i vin, kommer fra druenes skall, steiner og stilker, og fra eikefatlagring.


* Garvesyren er viktig for vinens holdbarhet. Mye garvesyre i en vin betyr som regel at den er lagringsdyktig.

* Garvesyren kjennes tørr og snerpende, og den bitre munnfølelsen kan dekke over smakfullhet og fruktighet.

* Når vinen lagres riktig, vil garvesyren danne nye forbindelser med alkohol (estere). Man får da større tanninpartikler som kjennes mer behagelige i munnen. En del av partiklene vil også, på grunn av størrelsen, felles ut som bunnfall.

Vinmonopolet setter i januar fokus på «vin med tannin», det mange betegner som garvesyre. Vi får en serie vellagede rødviner som utfordrer både smaksløker og tannhalser. Noen er utmerkede matviner allerede i dag, men her finner vi først og fremst lagringsobjekter for folk med kjeller og tålmodighet.


De fem hvitvinene med tannin er ganske sære utgaver av italiensk «oransjevin». Dette er ikke folkelig drikke, men vin for spesielt interesserte.

Prisene er ikke så avskrekkende denne gangen, og vi får faktisk flere vellagede treliterskartonger. Totalt har nyhetsslippet 65 nye viner. Alle er smakt, og de beste anbefales her.

******Inca Tannat 2009

Argentina (Qualchaqui) Nr. 80605. Kr 102,50. Basisutvalg

Druen Tannat kjennes vanligvis fra området Madiran i Frankrike og overraskende nok fra gode produsenter i Uruguay. Fra nabolandet Argentina får vi den flotte Inca Tannat. Vinen er tett, mørk blårød og dufter mørke bær, moreller og røyk. I munnen er den fyldig med stor fruktighet, velstrukturert helhetsbilde og krydret småstreng avslutning med en viss bitterhet av sisselrot. Flott å drikke allerede nå til stekt rødt kjøtt, men vil mykne med et par år i kjelleren.

******Chapoutier Les Meysonniers 2009

Frankrike (Crozes-Hermitage). Nr. 80611. Kr 178,50. Basisutvalg

Denne vinen er ikke en del av Vinmonopolets fokusområde i januar, men nyhet som fortjener oppmerksomhet uansett. Den er ung og vellaget, på druen Syrah fra Rhône-dalen Fargen er tett blårød, og det dufter av mørke skogsbær, røyk og krydder. Stor fylde og flott fruktighet med et visst bærpreg. Fast og velstrukturert med lang ettersmak. Kan nytes i dag til lam og okse, men vil utvilsomt bli mer spennende etter en tid i kjelleren.

UNG OG FRANSK: Chapoutier Les Meysonniers 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)UNG OG FRANSK: Chapoutier Les Meysonniers 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

******Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009

Australia (Coonawarra). Nr. 80606. Kr 139,90. Basisutvalg

Vi er et godt stykke sør for byen Adelaide, der den røde jorden i området Coonawarra gir utmerkede vekstforhold for Cabernet Sauvignon. Vinen er tett, mørk blårød med en ung og ennå lukket duft av mørke bær og urter. Fin fylde og fruktighet, med behagelig munnfølelse og viss snert i avslutningen. Kan absolutt drikkes nå til vellaget kjøttmat med en del fett, men vil også kunne lagres noen år.

******Concannon Conservancy Petit Sirah 2008

California (Livermore). Nr. 80625. Kr 129,90. Basisutvalg

Druen Petit Sirah er ikke den samme som Syrah/Shiraz, men som den franske druen «Durif». Vinen er ikke så vanlig, men produsenten Concannon som lager denne, har også en annen sjeldenhet – laget på druen Petit Verdot – på pollistene. Denne nye vinen har mørk og kompleks duft av mørke bær, kruttlapp og kaffe. Stor fylde og flott fruktighet, bred smak og ren streng avslutning. Den kan nytes nå, eller lagres for dem som ønsker det.

******Alto Real Monastrell 2009

Spania (Bullas). Nr. 80622. Kr 103,60. Basisutvalg

mørke skogsbær og urter. Bred smak med ganske så strengt helhetsbilde, fin frukt og ungdommelig og raspende avslutning. La gjerne vinen ligge et par år, da mykner den. For øvrig et relativt rimelig lagringsprodukt.

***** Rocca dei Mari Langhe Rosso 2009

Italia (Piemonte). Nr. 80617. Kr 399,00 for 3 liter Bag-in-box. Basisutvalg

Vi er nordvest i Italia, i bakkelandet der druer som Nebbiolo, Barbera og Dolcetto dyrkes. Alle tre er faktisk med i denne sympatiske pappvinen. Vinen er ren rød med duft av mørke bær og tjære. Middels fyldig med fin frukt, behagelig helhetsbilde og fast ettersmak. God valuta for pengene.

***** Lirano Langhe Nebbiolo 2009

Italia (Piemonte). Nr. 80615. Kr 173,50. Basisutvalg

GODT FRA AUSTRALIA: Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)GODT FRA AUSTRALIA: Hamilton Block Cabernet Sauvignon 2009 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

Druen Nebbiolo gir her en vin med rød til brunrød, ganske lett farge. Her er det fin kompleks duft med blomster, tjære og røde bær. Middels fyldig vin med streng, bred smak og fast avslutning. Absolutt til mat, og gjerne om et par år.

***** Fontanabianca Langhe Nebbiolo

Italia (Piemonte). Nr. 10850. Kr 163,00. Basisutvalg

Dette er mye av samme stil som vinen over. Fargen er lys brunrød, og det dufter beskjedent av blomster, tjære og urter. Syrlig frisk vin med bred, småkompleks smak og frisk, streng avslutning. Korrekt vin som godt kan hvile et par år.

***** Barolo San Pietro 2006

Italia (Piemonte). Nr. 80616. Kr 309,00. Basisutvalg

Her er druen Nebbiolo i sin edleste form, som Barolo. Fargen er rød, mot teglrød, og etter fire år er duften kompleks – med tjære, blomster, eik og urter. Vinen har middels fylde og stor, mangefasettert smak med delikat frukt og behagelig helhetsbilde. Streng avslutning skal det være, og prisen er også som ventet for denne typen vin. Til edel mat og gode vinvenner.

***** Pardi Sagrantino de Montefalco 2005

Italia (Umbria). Nr. 80686. Kr 213,50. Basisutvalg

Vi er midt i Italia, nær byen Perugia, og tenker på varme somrer, villsvin, oliven og oster. Druen, Sagrantino, er lokal. Her er vinen lagret i fem år og har fått mørk rødbrun farge. Det dufter krydder, syrlige kirsebær og eik. Fint utviklet vin med god fylde og innsmigrende, behagelig fruktighet. Drikk i dag til – ja, nettopp – grillet villsvin.

***** Couly-Dutheil La Baronnie Madeleine 2009

Frankrike (Chinon). Nr. 10853. Kr 149,90. Partikjøp 12000 flasker

CALIFORNISK SJELDENHET: Concannon Conservatory Petit Sirah 2008 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)CALIFORNISK SJELDENHET: Concannon Conservatory Petit Sirah 2008 (FOTO: Erlend Aas / SCANPIX)

Vi er i den bildevakre Loiredalen hvor rødvinsdruen er Cabernet Franc. Her har klimaet egentlig vært i kjøligste laget for rødvinsdruer, men de siste års marginalt varmere klima har gitt bedre modning og mer tilgjengelige viner. Ung rødblå farge med liten duft av mørke bær. Fyldig vin med stor frukt, varm helhetsfølelse og ungdommelig, tanninrik avslutning. Til stekt rødt kjøtt, men kanskje helst et par år i kjelleren.

***** Torus 2009

Frankrike (Madiran). Nr. 59053. Kr 127,00. Basisutvalg

Vi er godt inn i landet øst for Bordeaux, der druen hovedsakelig er Tannat, og matrettene er kraftfulle som vinene. Her er det mørk rødblå farge med duft av mørk frukt, eik og urter. Stor fylde og flott fruktighet, med ungdommelig fast og tanninrik avslutning. Fin vin til prisen, og et godt lagringsobjekt.

***** Ch. Ponzac Patiemment 2008

Frankrike (Cahors). Nr. 10852. Kr 162,00. Basisutvalg

I Området Cahors, øst for Bordeaux, er druen vanligvis Malbec, men det finnes også en andel Merlot. Tradisjonelt var området kjent for sine svarte viner, ofte brukt som fargetilsetning i blekere vin fra andre områder. Med mer moderne tilnærming blir dette behagelig uten årelang lagring. Fargen er mørk blårød, og duften preget av mørke bær, eik og lær. Vinen har stor fylde og streng ungdommelig fruktighet med fast og krevende avslutning. Det må nok bli i alle fall to år i kjelleren.

***** Bellevue de Fourcas Dupré 2006

Frankrike (Listrac-Médoc). Nr. 80607. Kr 175,00. Basisutvalg

Lett modnende vin fra nabolaget til Bordeaux. Det dufter mørke bær, treverk, lær og krydder. Middels fyldig vin med innsmigrende fruktighet og behagelig velbalansert smaksbilde. Litt småstreng avslutning er på sin plass, og gjør dette velegnet til stekt og grillet lam og okse.

**** Bea Santa Chiara 2008

Italia (Umbria). Nr. 10846. Kr 253,10. Partivare 700 flasker

Så til slutt, en av de sære hvitvinene med tannin, for dem som måtte ønske seg det. Vinen er faktisk ikke hvit, men guloransje, og til dels uklar og grumsete. Den er laget på hvitvinsdruer, men som om den var en rødvin. Skall og steiner er altså med under gjæringen. Dette er en urgammel produksjonsmetode, uten moderne klaring og filtrering. Det dufter av oksiderte fruktaromaer som eple og sitrus. Smaken er bred og karakterfull med hint av sherry og sitrus. Tanninrikt og krevende, men likevel den mest behagelige av de fem hvitvinene i fokusområdet.


Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:52 Vil rydde opp i mytene om plast i havet08:33 10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32 McGregor sier han legger opp08:31 Danmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30 Ronaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29 Kristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19 – Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39 Sjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38 Vil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22 DSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18 Saudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47 Valgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43 Ingen skadd i boligbrann i Haugesund06:30 Kamp til døra om å bli SV-nestleder05:55 Nye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53 Flere veier stengt etter uvær05:50 Dette skjer i dag05:35 Nye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33 Det offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30 Dette skjedde i natt04:50 Australia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27 Ny AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15 Pentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06 Bolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22 Hovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52 Fortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30 Tidenes laveste seertall for Skavlan01:58 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55 Mexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44 Brann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27 Franske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11 Underhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01 Borgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15 Rekordmange medlemmer i SV23:49 Erdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16 Valutakurser 25.03 (22.03)22:47 Brasils ekspresident Temer blir løslatt22:43 Frp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38 Barkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23 Røymark avgjorde for VIF21:48 Vegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45 Xi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37 Nytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30 Måren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06 Norsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00 Hammer gir seg som landslagstrener20:59 Forventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42 Apple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07 Torkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05 Utskjelte Lindelöf ble pappa19:37 Tidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31 NRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22 Fylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20 Trump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48 Ankerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44 Neymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57 Regjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47 Brudd i forhandlingene om CO2-fond17:21 Tre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15 Avviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52 Hamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50 Theresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28 Fikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26 Trump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15 Viking Sky-rederiet beklager15:35 Advokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09 Nike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08 Beklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07 Ber Viking-rederen bli med og betale skatt14:59 Telenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55 Flere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34 Flykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22 Sovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16 Ny bunnotering for «Skavlan»14:13 Vil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12 Kurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05 Trump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52 Nordea hever rentene13:38 Hjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16 Bjørgen ble mamma igjen12:55 Kripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55 Lagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47 Torskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23 Rogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12 Russland fryder seg over rapport11:48 Proffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44 Sumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42 Ødegaard sto over landslagets trening11:42 Passasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27 Russisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15 Første viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13 – Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06 Hvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51 Cruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22 Fullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57 To unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35 Øyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24 Fembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14 Ny forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12 Nasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs
Siste nytt
08:52VerdenVil rydde opp i mytene om plast i havet08:33Norge10.300 utlendinger ble norske statsborgere i fjor08:32SportMcGregor sier han legger opp08:31VerdenDanmark vil likestille psykisk og fysisk vold08:30SportRonaldo: – Jeg er tilbake om to uker08:29SportKristoffersen og skiforbundets siste dag i retten08:19Penger– Vi har ingen oversikt over usikret gjeld07:39NorgeSjåfør omkom i frontkollisjon på Sunnmøre07:38KulturVil reise et minnesmerke for samene som sultestreiket foran Stortinget07:22NorgeDSB setter døren på gløtt for fyrverkeriforbud07:18VerdenSaudi-Arabia fordømmer USAs anerkjennelse av Golanhøydene06:47PolitikkValgobservatører kritiserer Thailand-valget06:43NorgeIngen skadd i boligbrann i Haugesund06:30PolitikkKamp til døra om å bli SV-nestleder05:55VerdenNye luft- og rakettangrep mot Gaza og det sørlige Israel05:53NorgeFlere veier stengt etter uvær05:50NorgeDette skjer i dag05:35VerdenNye omfattende strømbrudd i Venezuela05:33NorgeDet offentlige betaler for redningsaksjon rundt cruiseskipet05:30NorgeDette skjedde i natt04:50VerdenAustralia vil fengsle journalister for brudd på publiseringsforbud04:27PengerNy AFP-ordning kan ramme unge arbeidstakere04:15VerdenPentagon setter av en milliard dollar til grensemur04:06VerdenBolsonaro vil feire Brasils militærdiktatur03:22NorgeHovedredningssentralene advarer mot svekket redningskapasitet02:52PolitikkFortsatt dragkamp om Muellers rapport02:30NorgeTidenes laveste seertall for Skavlan01:58NorgeFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb01:55VerdenMexico krever unnskyldning for overgrep i kolonitiden01:44NorgeBrann ved resirkuleringsanlegg i Kristiansund slukket01:27KulturFranske muslimer til sak mot Facebook og Google for terrorvideo01:11PolitikkUnderhuset tar mer kontroll over brexitprosessen01:01PolitikkBorgerlig samarbeid for Ap i hver tredje kommune00:15PolitikkRekordmange medlemmer i SV23:49VerdenErdogan: Hagia Sofia kan bli moské23:16NorgeValutakurser 25.03 (22.03)22:47VerdenBrasils ekspresident Temer blir løslatt22:43PolitikkFrp-politiker anmeldt for underslag – sier opp stortingsjobb22:38SportBarkley-dobbel da England snudde mot Montenegro22:23SportRøymark avgjorde for VIF21:48NorgeVegvesenet avslørte lastebilsjåfører med to jobber og sjåførkort21:45PolitikkXi og Macron holdt toppmøte i Paris21:37VerdenNytt omfattende strømbrudd i Venezuela21:30NorgeMåren gikk i fella – kort tid etter kom ulven21:06NorgeNorsk politi bidro i aksjon som felte polsk narkoliga21:00SportHammer gir seg som landslagstrener20:59NorgeForventer at Viking Sky er tilbake i drift tidlig april20:42VerdenApple lanserer kredittkort og Netflix-konkurrent20:07PolitikkTorkil Vederhus blir ny partisekretær for MDG20:05SportUtskjelte Lindelöf ble pappa19:37VerdenTidligere Stormy Daniels-advokat siktet for utpressingsforsøk mot Nike19:31SportNRK: Solberg blir svensk landslagssjef19:22PolitikkFylkesnes: – Senterpartiets distrikspolitikk kan da ikke stoppe på kaikanten!19:20PolitikkTrump hardt ut mot dem som sørget for Mueller-rapporten18:48NorgeAnkerkjettingen på Viking Sky måtte kappes18:44SportNeymars far og agent lo av Real Madrid-ryktene17:57NorgeRegjeringen lanserer ny handlingsplan mot voldtekt17:47PolitikkBrudd i forhandlingene om CO2-fond17:21NorgeTre personer involvert i trafikkulykke i Troms17:15NorgeAvviser Ernas plan for barna i fangeleire16:52VerdenHamas: – Enige med Israel om våpenhvile16:50NorgeTheresa Mays brexitavtale mangler fortsatt støtte16:28MotorFikk ikke kjøre videre slik – fører anmeldt for flere forhold16:26VerdenTrump har anerkjent Golanhøydene som en del av Israel16:15NorgeViking Sky-rederiet beklager15:35VerdenAdvokat: Frode Berg-rettssaken starter 2. april15:09PengerNike fikk bot på 120 millioner fra EU15:08Helse og livsstilBeklager etter feilaktig å ha erklært kvinne død15:07PengerBer Viking-rederen bli med og betale skatt14:59PengerTelenor ga Berit Svendsen sluttpakke på 6,8 millioner14:55ReiseFlere nordmenn bytter bort hyttepåsken14:34NorgeFlykaprer saksøker Norge for å få opphold14:22VerdenSovende soldat i telt ble overkjørt av stridsvogn14:16KulturNy bunnotering for «Skavlan»14:13SportVil ikke kommentere nye dopingpåstander14:12VerdenKurdiske opprørere vil ha internasjonal IS-domstol14:05PolitikkTrump vil la Barr avgjøre offentliggjøring av rapport13:52PengerNordea hever rentene13:38VerdenHjelpetelefon for europeere i brexitnød13:16SportBjørgen ble mamma igjen12:55VerdenKripos sender etterforskere til Etiopia etter flystyrt12:55SportLagerbäck stoler på Sverige-Janne12:47NorgeTorskefiske blir forbudt langs kysten fra Telemark til svenskegrensen12:23MotorRogaland SV foreslår å avvikle bompenger12:12VerdenRussland fryder seg over rapport11:48NorgeProffbokser priser seg heldig som overlevde stuntet11:44KulturSumaya Jirde Ali tildelt ytringsfrihetspris11:42SportØdegaard sto over landslagets trening11:42NorgePassasjer skadd da førerløs buss begynte å trille11:27VerdenRussisk mann forsøkte å smugle neddopet orangutang11:15SportFørste viktige kamp mot Sverige på 41 år11:13Sport– Kristoffersen har ikke forstått den norske idrettsmodellen11:06StemmerHvis han ikke var skyldig, hva hadde han å frykte?10:51NorgeCruisepassasjerer: – Vi er evig takknemlig til Norge10:22SportFullt på Ullevaal under Sverige-kampen09:57NorgeTo unge menn tiltalt for to grove ran i Oslo09:35PengerØyner 60 millioner for Bygdøy-luksus09:24NorgeFembarnsfar tiltalt for voldtekt av to av sine barn09:14Helse og livsstilNy forskning: Menneskekroppen kan ha evnen til å sanse jordas magnetfelt09:12PengerNasdaq utsetter svarfristen på sitt bud på Oslo Børs
Populært