Meny

Politiet: – Flykapreren ville ikke fått frivillig retur

En 39 år gammel tyrkisk kurder ble pågrepet på flyplassen i Istanbul onsdag kveld etter at han forsøkte å kapre et fly på vei fra Oslo til Istanbul. (Foto: Reuters / Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet mener at flykapreren ikke ville ha fått lov til å returnere frivillig til Tyrkia dersom reglene for retur ikke hadde blitt endret i fjor høst.

– Vår vurdering er at denne personen ikke ville fått aksept for frivillig retur, opplyste Politiets utlendingsenhet (PU) lørdag.

Les også: Mislykket flykaprer lagt i jern i Tyrkia

Les også: Ber om unnskyldning for at han overmannet flykapreren

Utlendingsdirektoratet overtok 1. oktober i fjor saksbehandling knyttet til frivillig retur. Tidligere var det PU som hadde ansvaret. Justisminister Knut Storbergets beslutning om å flytte ansvaret fra PU til UDI innebærer at UDI dermed også har overtatt ansvar for egnethets- og sikkerhetsvurderinger av dem som søker om frivillig retur.

I en pressemelding lørdag opplyser PU at endringen også innebærer at det nå settes lavere krav til egnethets- og sikkerhetsvurderinger enn tidligere.

Årsaken til at kravene ble senket, var at det ble oppfattet at politiet tidligere hadde for strenge vurderinger som hindret personer fra å reise frivillig.

Torsdag opplyste UDI til TV 2 at direktoratet hadde sjekket mannens rulleblad hos politiet. Men PU-sjef Ingrid Wirum sa at PU ikke hadde fått noen henvendelse fra UDI.

I pressemeldingen gjør PU det klart at UDI ikke har tilgang til politiets registre. PU har dessuten svært begrenset adgang til å gi opplysninger fra registrene til UDI. Men rutinene sier imidlertid at UDI skal kontakte politiet for å sjekke forholdt rundt personen som skal sendes ut. I denne saken har ikke UDI gjort det, påpeker PU. (©NTB)

Populært