Meny

Irakisk sjialeder egger til motstand mot USA

Den irakiske sjialederen Moqtada al-Sadr holdt lørdag sin første tale etter hjemkomsten til Irak tidligere denne uka. Han har vært rundt fire år i selvpålagt eksil. Foto: REUTERS / Mohammed Ameen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den irakiske sjialederen Moqtada al-Sadr har vendt hjem etter flere år i eksil. Nå krever han motstand med alle midler mot «okkupasjonsmakten» USA.

Moqtada al-Sadr kom hjem til Irak onsdag denne uka etter rundt fire år i selvpålagt eksil under religiøse studier i Iran. Lørdag formiddag møtte titusener av mennesker opp i sjialederens hjemby Najaf for å lytte til hans første tale etter hjemkomsten.

I talen oppfordret Sadr sine tilhengere til å øve motstand mot USA, som fortsatt har rundt 50.000 soldater i Irak.

– Vi øver fortsatt motstand mot okkupasjonsmakten, militær motstand, motstand med alle midler, sa Sadr.

Irak har gjennomlevd ei vanskelig tid, understreket han.

– Det har fått alle til å gråte, og det har ikke behaget noen annen enn våre felles fiender: Amerika, Israel og Storbritannia.

«Nei til Amerika!»

Sadr ba deretter folkemengden om å gjenta med ham: «Nei, nei til Amerika!»

Folk stemte i, men ikke sterkt nok til å begynne med.

– Er dere redde for Amerika? Si «Nei, nei til Amerika! Nei, nei til Israel», sa Sadr.

Da løftet ropet seg i folkemengden.

I sin tale ga Sadr videre løfte om at hans bevegelse ikke vil gå til angrep på andre irakere.

– Vi vil aldri legge hånd på noen iraker. Vårt eneste mål er okkupantene, med alle motstandsmidler. Vi er ett folk, og vi støtter ikke de gruppene som utfører likvideringer, sa han.

Så ba han igjen folkemengden om å stemme i.

– For Iraks enhet, si med meg: «Ja, ja til Irak! Ja, ja til fred! Ja, ja til harmoni!»

Populær leder

Sadr flyktet fra Irak en gang mellom 2006 og 2007 etter at en arrestordre ble utstedt mot ham. Grunnen til at han nå har kunnet vende tilbake, er at bevegelsen hans har dannet en allianse med statsminister Nuri al-Malikis nye regjering.

Sadr anses for å være blant de mest innflytelsesrike religiøse og politiske skikkelsene i Irak, til tross for at han ennå ikke har noen posisjon i regjeringen. Sadrs politiske bevegelse var avgjørende i utnevnelsen av sjiamuslimske Maliki til statsminister i 2006.

Etter valget i mars i fjor ble støtten fra Sadrs tilhengere igjen utslagsgivende for Maliki, som på ny ble utnevnt til statsminister i desember.

Sadr, som sies å være i 30-årene, er arving til et religiøst dynasti og var leder for den engang betydningsfulle, men nå hovedsakelig avvæpnede Sadr-militsen. Han ble svært populær blant Iraks sjiamuslimske befolkning i månedene etter den amerikanskledede invasjonen i 2003.

Sadr-militsen ble den mest aktive og fryktede væpnede sjiagruppen i Irak og har av USA fått skylden for drap på flere tusen irakiske sunnier. (©NTB)

Populært