Valuta

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se også

Valutakurser
Se dagens valutakurser.

Valutaomregner

Regn om et beløp i norske kroner til en utenlandsk valuta. Du kan også regne fra valutaen til norske kroner. Du kan velge mellom 180 valutaer.

Historiske valtutakurser
Se hvordan valutakursene har svingt de siste 20 årene.

Valuta er andre lands penger. Skal du ut å reise, trenger du valuta. Enten må du kjøpe den her i landet før du reiser, eller du kjøper den på det stedet du reiser. I starten av 2002 ble Euro innført som den eneste mynten i en rekke land. Dermed ble det betydelig mindre veksling og problemer for den reisende i Europa.

Hva som lønner seg ved reise til forskjellige land varierer. Holder du deg til Europa er det jo nå mye greiere, i og med at du bare trenger å forholde deg til én valuta i disse tolv landene:

 • Belgia
 • Estland
 • Finland
 • Frankrike
 • Hellas
 • Irland
 • Italia
 • Kypros
 • Luxembourg
 • Malta
 • Nederland
 • Portugal
 • Slovakia
 • Slovenia
 • Spania
 • Tyskland
 • Østerrike

Sverige, Danmark og England er ikke med i euroland.

Valutalovgivning

Tidligere fantes det mange restriksjoner på kjøp og salg av valuta, også reisevaluta. Det var meldeplikt, rapporteringsplikt, grenser på utførsel av penger osv. Du måtte også love på tro og ære at du ikke skulle bruke pengene til annet enn fest og moro i utlandet. Norges Bank fulgte nøye med, og registrerte deg som valutakjøper. Dette har endret seg de senere årene. Det eneste som gjenstår er at dersom du tar med deg mer enn 25.000 i kontanter skal det rapporteres til Norges Bank av statistikkhensyn.

Dette betyr ikke at det er fullstendig fritt fram med ut- og innførsel av penger til de forskjellige land. Fortsatt er det en rekke land som har begrensninger på dette området. Men dette har liten betydning for turister.

Andre land, som for eksempel Kina, kjører en helt restriktiv linje og tillater verken inn- eller utførsel av deres egen valuta. Det ville uansett ikke lønne seg for deg å bruke disse landenes valuta, da du med meget stor sannsynlighet ville tape stort på veksling.

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Personvernpolicy