Meny

Knightley i nye farvann

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Keira Knightley (25) har forlatt sjørøverlivet. Nå er det de store spørsmålene hun vil drøfte.
«Last Night»
* Fransk-amerikansk drama fra 2010


* Manus og regi: Massy Tadjedin

* I rollene: Keira Knightley, Sam Worthington, Eva Mendes, Daniel Eric Gold, Guillaume Canet, Griffin Dunne

* Musikk: Clint Mansell

* Kinopremiere: 28. januar

Keira Knightley

* Engelsk skuespiller født i London 26. mars 1985

* Debuterte i TV-serien «Screen One» i 1993

* Lanserte filmkarrieren med Patrick Dewolfs «Innocent Lies» (1995)

* Slo gjennom med Gurinder Chadhas «Bend It Like Beckham» (2003)

* Siden verdensberømt for «Pirates of the Caribbean»-serien

* Oscar-nominert for Joe Wrights «Pride and Prejudice» i 2005

* Aktuell med Massy Tadjedins «Last Night» (premiere 28. januar)

* Følger opp med Mark Romaneks «Never Let Me Go» (1. april)

– Jeg ser etter kompliserte mennesker, kompliserte rollefigurer. Jeg vil ha ting som er utfordrende.

Keira Knightley sitter på et hotell i hjembyen London, iført skjorte og skjørt, og snakker pertentlig engelsk. Mens kompisen Johnny Depp skyter «Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides» med Rob Marshall bak kamera, har hun ganske andre saker på agendaen.

Utroskap

Utroskap og dødelighet er overskriftene i Knightleys kinosesong. I «Last Night» (norgespremiere 28. januar) spiller hun Joanna, en gift New York-kvinne som blir stilt på en tøff prøve når eksen inntar byen.

– Regissøren, Massy Tadjedin, er en nær venn av meg. Det er debuten hennes, og jeg er utrolig stolt av den, sier Knightley.

– Filmen diskuterer troløshet. Det handler om hva som er verst av fysisk og mentalt svik. Er det verre å være forelsket i en annen person, eller «bare» å gå til sengs med vedkommende?

– Hva synes du selv?

– Jeg synes først og fremst at det er deilig å være en del av en film som reiser disse spørsmålene. Jeg gikk inn med en formening som jeg senere endret både én og to ganger. Jeg vet ikke hva jeg mener.

Dødelighet

SJØRØVERLIV: Tre runder med «Pirates of the Caribbean» og Johnny Depp fikk holde, mente Keira Knightley. (FOTO: Filmweb)SJØRØVERLIV: Tre runder med «Pirates of the Caribbean» og Johnny Depp fikk holde, mente Keira Knightley. (FOTO: Filmweb)

Mark Romaneks «Never Let Me Go» (norgespremiere 1. april) er heller ikke noe popkorneventyr. Historien, basert på Kazuo Ishiguros roman fra 2005, følger trekløveret som vokser opp i isolasjon på en britisk kostskole. Sakte, men sikkert går det opp for dem at skjebnen deres er forseglet som klonede organdonorer.

Knightleys skikkelse sår etter hvert splid mellom Kathy (Carey Mulligan) og Tommy (Andrew Garfield).

– Ruth er en studie i sjalusi og frykt, forklarer hun.

– Hun er ondsinnet og manipulerende, og forårsaker stor skade. Jeg ville finne ut nøyaktig hvorfor og hvordan. Hun nektes en framtid. Det er svære greier. Hva skjer med psyken din når du nektes å ha drømmer? Jobben min var å prøve å forstå.

Betrakter verden

– Dine egne skuespillerdrømmer er gått i oppfyllelse – hva følger nå?

– Jeg vet ikke. Jeg vet bare at skuespill er det som interesserer meg for tida. En grunn er at jeg får denne muligheten til å betrakte verden gjennom andres øyne. Det blir en måte se inn i oss selv, å studere menneskeligheten, på.

– Hvilken av rollene har gitt deg dypest innsikt i menneskets lodd?

– Jeg vil ikke si jeg har store innsikten, men jeg leter fordi jeg synes det er interessant, og fordi store kunstverk og stor litteratur handler om dette. Selv om jeg ikke er noen filosof med en masse svar, er jeg interessert i å utforske.

Nok er nok


– Dine gamle venner spiller inn «Pirates 4» i øyeblikket – savner du dem?

– Nei, jeg hadde det fabelaktig da vi laget trilogien sammen. Ikke glem at jeg var 17 da vi startet, og 22 da vi sluttet, noe som utgjør et drøyt stykke tid. Jeg var alltid tydelig på at nok var nok.

Knightley stryker sine lange, bleke fingrer gjennom sitt korte, mørke hår.

– Det var ekstraordinært, en fantastisk opplevelse, og jeg fikk jobbe med en usedvanlig talentfull gjeng. Men tre runder holdt definitivt for meg.


Populært