Meny

Busstragedien: – Vi reddet de som kunne reddes

Redningsmannskaper arbeider på ulykkesstedet i Lavangsdalen hvor 5 personer omkom i en trafikkulykke fredag ettermiddag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Redningsmannskapene kjempet i vanskelige forhold med kulde og vind for å redde liv etter trafikktragedien i Lavangsdalen i Troms. Fem omkom i en av de mest omfattende trafikkulykkene på mange år.

– Fem liv er tapt, det er en ufattelig tragedie for de involverte. Men vi er samtidig glade for at vi med visshet kan si at den omfattende akuttinnsatsen førte til at de som kunne reddes, ble reddet og fikk behandling, sier overlege Mads Gilbert til NTB.

Redningsinnsatsen som ble satt inn etter møteulykken der tre personbiler, en minibuss og en buss med håndballungdom fra Alta var involvert, er en av de største som sykehuset har opplevd. Bussulykken er en av de verste i Norge etter krigen.

Frykter kulden

Når mer enn 60 personer er involvert i ulykken som skjedde i mørket og der kulden gjør at de forulykkede blør mer, er det en svært krevende jobb for redningsmannskapene.

– Nedkjøling av de skadde er en voldsom utfordring. Det handler om å ha nok ressurser og klare å løse oppgavene innenfor de tidsvinduene som er. Dette skjedde heldigvis i vaktbyttet og vi hadde kapasitet å sette inn. Vi var så heldige at bussen ikke veltet, slik at ingen av de unge håndballspillerne fikk livstruende skader, sier Gilbert.

– Vi har kollidert

Lagleder Rune Berg hadde akkurat landet med fly i Tromsø da hans 14 år gamle datter ringte fra bussen. Hun er en av de 17 spillerne på Bossekops jenter 96-lag han hadde ansvar for.

– Pappa, vi har krasjet, sa hun. I bakgrunnen hører jeg folk skrike, og jeg skjønner at dette er alvorlig, sier Berg til NTB.

Han fikk snakke med en av de voksne i bussen som tidlig kunne si at ingen i der var alvorlig skadd.

– Men de satt og så på det som skjedde på utsiden av bussen. De så at dynene de hadde med seg ble brukt til å dekke til omkomne. De har sett blod. De har hørt smerteskrik. Det har vært voldsomme inntrykk, forteller Berg.

Sykehusansatte

I en av personbilene som var involvert, satt sykehusets egne ansatte som var på vei til Narvik der de jobber. Sykehusledelsen opplyste fredag kveld at kolleger også hadde mistet livet.

Hos UNN ble det umiddelbart slått katastrofealarm og totalt åtte ambulanser ble sendt til skadestedet. Totalt ble 59 personer sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN) i Tromsø etter ulykken, de fleste bare til sjekk og brifing. Ni av de skadde ble sendt i ambulanse og luftambulanse. Fjorten personer er innlagt og tre er operert. Tilstanden til to av de skadde skal være alvorlig.

Håndspillere

I bussen som var involvert i ulykken, satt det ungdommer i 14- og 16-årsalderen som alle var på vei fra Alta til en håndballturnering i Tromsø. Bussen kjørte fremst i et følge på tre busser fra håndballklubben BUL.

Ulykken skjedde like etter klokka 14 i enden av Lavangsdalen om lag 4 mil fra Tromsø i Balsfjord kommune. E8 ble stengt cirka 4 kilometer fra avkjøringen mot Kantornes der det var satt opp omkjøring.

E8 er hovedinnfartsåren til Tromsø og en svært ulykkesbelastet strekning. De siste åtte årene er 14 liv gått tapt på denne veistrekningen. Mads Gilbert bekrefter at det denne gangen er barn blant de omkomne.

– I Lavangsdalen har det vært så mange tragiske ulykker at det nå må komme fysiske veiskiller på plass. Det må være et minimum. En tilsvarende trafikkert veistrekning i Sør-Norge uten veiskiller, ville aldri blitt akseptert, sier Gilbert. (©NTB)

Populært