Frykter rabies-smitte

En polarrev på jakt i et fuglefjell på Svalbard. Polarreven skifter ham i løpet av juni. Onsdag angrep en polarrev hundene ved Hopen meteorologiske stasjon.
En polarrev på jakt i et fuglefjell på Svalbard. Polarreven skifter ham i løpet av juni. Onsdag angrep en polarrev hundene ved Hopen meteorologiske stasjon.

En polarrev angrep onsdag hundeflokken ved Hopen meteorologiske stasjon utenfor Svalbard. Myndighetene frykter den kan være rabiessmitet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Mattilsynet var reven unormalt aggresiv. Den døde reven er sendt til Veterinærinstituttet i Oslo som tar prøver for å avdeke om den er smittet av rabies.

Hundene som har vært i kontakt med reven holdes isolert inntil prøvesvar foreligger. Det er ventet snarlig svar på prøvene.

- Ettersom hundene har vært i kontakt med reven, kan ikke smitte utelukkes. Alle hunder på Svalbard og tilhørende øyer skal være vaksinert mot rabies. De aktuelle hundene på Hopen er vaksinert, heter det i en pressemelding fra Mattilsynet.

Personellet på Hopen Meteorologiske stasjon er godt informert om hvilke forholdsregler som må tas i forhold til rabiessmitte generelt og spesielt i forhold til viltlevende dyr. Mattilsynet og Sysselmannen følger opp saken i henhold til Svalbards beredskapsplan for rabies.

Les også: Jan Mayen blir fredet

Dette er rabies

Rabies er en zoonose, det vil si at den kan overføres til mennesker. Alle pattedyr er mottakelige for rabies, men i noe varierende grad. Spytt fra smittede dyr eller kadaver inneholder store mengder virus som kan overføres via bittsår, sår i huden, slimhinner og fortæring av infiserte kadaver.

Symptomene kan variere hos ulike dyrearter, men det starter oftest med unormal adferd; ville dyr kan bli mindre sky, mens tamme dyr kan bli aggressive. Etter hvert utvikles et akutt stadium som hos dyr enten er preget av aggressivitet eller av lammelser.

Rabies har vært påvist hos et tyvetalls dyr på Svalbard siden 1980, siste gang i 1999. Fastlands-Norge er fritt for rabies.

Personvernpolicy