Meny

Røykestoppmedisin kan forårsake selvmord

En spanjol nyter sin sigarett ved baren Goiritxu i Guernica, den gang det fremdeles var lovlig. Foto: Scanpix/Reuters.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røykeavvenningspreparatet Champix, som også er i bruk i Norge, kan ha forårsaket over 100 selvmord bare i USA. Nå kan produsenten vente et massesøksmål.

Champix produseres av legemiddelgiganten Pfizer og er i bruk i over 90 land, også i Norge.

I USA, der tablettene selges under navnet Chantix, er det hele sju millioner som bruker det reseptbelagte legemiddelet som kom på markedet i 2006.

Depresjon

Listen over mulige bivirkninger er lang, og i Norge advares det blant annet mot mulige selvmordstanker, depresjon, psykoser, hallusinasjoner, angst og aggressiv og irrasjonell atferd.

Unormale drømmer og søvnløshet er også en hyppig bivirkning, heter det i Felleskatalogen over farmasøytiske preparater som markedsføres i Norge.

Les også: Advarer mot røykemedisin

Selvmord

I USA går nå rundt 1.200 brukere og etterlatte av tidligere brukere til søksmål mot Pfizer og hevder at Champix har forårsaket over 100 selvmord, et stort antall selvmordsforsøk og omfattende psykiske plager hos brukerne.

Massesøksmålet blir fremmet av advokaten Ernest Cory, som anklager Pfizer for uaktsomhet.

Søksmålet fremmes for en føderal domstol i Alabama, men det er fortsatt uklart om dommeren vil godta at alle sakene behandles under ett.

Avviser

En talskvinne for Pfizer avviser anklagene og vil ikke være med på at Pfizer har opptrådt uaktsomt.

– Pfizer har hele tiden opptrådt ansvarlig og passende i forbindelse med utviklingen, godkjenningen og markedsføringen av Chantix, sier Victoria Davis.

– Det foreligger ikke pålitelige, vitenskapelige beviser for at Chantix forårsaker nevropsykiatriske hendelser som det vises til i disse søksmålene. Chantix er et effektivt behandlingsvalg for mange røykere som ønsker å slutte, og vi kommer til å forsvare dette viktige legemiddelet, sier hun. (©NTB)

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært