Tusener av turtelduer falt døde fra himmelen

Tusener av døde turtelduer skal ha regnet ned over den italienske byen Faenza onsdag.   Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons/Flickr/David King)
Tusener av døde turtelduer skal ha regnet ned over den italienske byen Faenza onsdag. Illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons/Flickr/David King)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Episoden i Italia føyer seg inn i rekken av meldinger om massedød av fugl og fisk den siste tiden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De døde fuglene skal ha regnet ned over den italienske byen Faenza på onsdag, melder Huffington Post.

Utallige turtelduer ble funnet spredt rundt på bakken og i trærne, ifølge nettstedet GeaPress.

Mange av fuglene hadde en mystisk blå flekk på nebbet, ifølge det italienske nettstedet.

Millioner av døde fisk

Samtidig kommer rapporter om to millioner døde fisk som nylig vasket inn langs strendene i Chesapeake Bay i Maryland. Miljømyndighetene der mener imidlertid å ha funnet en naturlig forklaring på massedøden:

– Årsaken ser ut til å være et raskt fall i temperaturen, kombinert med en stor bestand av ung flekkfisk, sier Jay Apperson som er talsmann for Maryland Department of Environment ifølge NTB.

Maryland opplevde nylig den kaldeste desembermåneden på 25 år, noe som også fikk vanntemperaturen langs kysten til å falle. Og den subtropiske fiskearten flekkfisk, som lever langs østkysten av det nordamerikanske kontinent, er svært var for temperatursvingninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke første gang kulde har ført til massedød av fisk i Chesapeake Bay. Det verste tilfellet fant sted i 1976, da rundt 15 millioner døde fisker fløt i land.

40.000 døde krabber

Fiskedøden i Maryland og duedøden i Italia er de siste tilfellene av massedød av fisk og fugl som er registrert i verden de siste ukene.

Nylig falt 5000 døde fugler til bakken i Arkansas, der det også fløt i land mye død fisk i nyttårshelgen. Og før nyttår regnet det døde fugler fra himmelen i Australia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg skylte om lag 40.000 døde krabber opp på strender langs kysten nær den britiske byen Kent denne uken. Dette skal være tredje år på rad at man opplever massedød av krabber, og eksperter mener at de har frøset i hjel.

Les også: Døde fugler regnet fra himmelen

Les også: Det «haglet» døde fugler

- Ytre vold drepte fugler i Sverige

Da et hundretalls fugler ble funnet døde på bakken i Falköping i Sverige, fikk det mye oppmerksomhet. Men Statens Veterinærmedicinska Anstalt (SVA) konkluderte torsdag med at det var en naturlig forklaring på massedøden blant fuglene av arten kaie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har konstatert at fuglene døde som følge av kraftige indre blødninger som har oppstått gjennom ytre vold, sier statsepizootolog Marianne Elvander på SVAs hjemmesider.

Fuglene hadde ingen tegn på infeksjoner eller bakenforliggende sykdommer.

- Kaier er flokkfugler som overnatter i tette grupper i trærne. Ut fra omstendighetene er det nærliggende å tro at det dreier seg om en flokk som har blitt skremt bort fra sitt nattsete, og som har flydd feil i mørket. Hos fugler som kræsjer (buttflyving) er indre forblødning et vanlig obduksjonsfunn sier Kjell Handeland, temaansvarlig for vilt ved Veterinærinstituttet.

- Vanligere enn man tror?

Han vil ikke se tilfellene av fiske- og fugledød i sammenheng, men sier følgende om de mange tilfellene av fugledød den siste tiden:

- Når det først blir fokus på dette, så er det sannsynlig at det man hører om flere tilfeller som ikke ellers ville blitt kjent. Det kan nok være vanligere med sånne episoder enn man kanskje tror, sier Handeland til ABC Nyheter.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.