Meny

Jubel og bekymring

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sudanere i hovedstaden er slitt mellom savn og følelsen av befrielse mens befolkningen sør i landet forbereder seg til å stemme over uavhengighet fra «brødrene» i nord.

Dette er Sør-Sudan:

Autonom region som i en fredsavtale (CPA) i 2005 fikk indre selvstyre, etter mange års borgerkrig. Ifølge fredsavtalen skulle Sør-Sudan få avholde en folkeavstemning om de vil fortsette i unionen eller bli selvstendige.

Folkeavstemningen finner sted 9. - 15. januar. Den må ha en oppslutning på 60 prosent av de 3.930.916 registrerte stemmeberettigede, for å få gyldighet.

Juba er hovedstaden for befolkningen på 8,26 millioner mennesker. I tillegg kommer et stort antall sørsudanesere som enten har flyktet under borgerkrigen eller flyttet frivillig til nord. De har anledning til å registrere seg som sørsudanesere og få stemmerett der.

Dobbelt så stort som landarealene i Norge, og vel så det, med 644.329 kvadratkilometer.

Fattige og unge: 51 prosent av befolkningen er under 18 år, 51 prosent lever under fattigdomsgrensa og bare 27 prosent av den voksne befolkningen kan lese og skrive.

Bank og penger? Fint lite. 78 prosent av befolkningen lever av selvforsyning i jordbruket. 1 prosent har bankkonto. 52,7 prosent lever i husholdninger som har brukt penger i løpet av en uke.

(ABC Nyheter)

Kilde: Southern Sudan Centre for Census, Statistics and Evaluation.

Av de 55 årene med et forent, uavhengig Sudan bar 38 år preg av konflikten mellom det arabiske nord, der muslimer er i flertall, og det hovedsakelig kristne, animistiske og mer Afrika-orienterte sør.


Søndag skal befolkningen i Sør-Sudan beslutte sin fremtid i en folkeavstemming.

I Khartoum, Sudans hovedstad i nord, vekker utsiktene til uavhengighet, noe som bare for få måneder siden ville vært utenkelig i Afrikas største land, en blanding av melankoli og bekymring.

- Alle snakker om uavhengigheten i disse dager, sier Issam Siddig, en ung ingeniør. - Vi i nord tenker at dersom våre brødre i sør skiller lag fra oss vil det være en virkelig prøve, som viser at enheten ikke fungerte. Personlig vil jeg bli lei meg om sør går, sier han.

- Siden vi var unge har vi (i nord og sør) utfylt hverandre, sier kollegaen Mahjoub al-Amin.

Under den andre borgerkrigen, mellom 1983 og 2005, flyktet fire millioner mennesker fra sør. Mer enn halvparten av dem søkte tilflukt i nord, særlig i Khartoum, en smeltedigel for Sudans mange folkegrupper.

Vender hjem

Flere hundre tusen mennesker med opprinnelse i sør har vendt hjem etter at krigen ble avsluttet med en fredsavtale i januar 2005.

- Det er ikke lett å se landet sitt bli splittet, men samtidig råder det aksept, sier Sudan-analytiker Faysal Mohamed Saleh til AFP.

- For seks eller sju måneder siden aksepterte de færreste i nord ideen om separasjon. Nå er den en voksende generell aksept for at dette må være befolkningen i sør sitt eget valg, sier han.

- Selvsagt er enkelte sinte, og vi si: «dette er deres valg, gå vekk, vi ønsker dere ikke».

Politikere i Khartoum, inkludert president Omar al-Bashir, innrømmer at en seier for separatistene er det mest sannsynlige utfallet av folkeavstemmingen. Bashirs National Congress Party har ikke en gang gått særlig hardt inn for enhet under valgkampen.

- Gledestårer

Men der enkelte vil sørge over delingen vil andre juble.

- Jeg vil gråte av glede når sør blir uavhengig, sier Al-Tayeb Mustafa, sjefsredaktør for dagsavisen Al-Intibaha og leder av Forum for Peace and Justice, en gruppe arabiske politikere og intellektuelle som er fiendtlig innstilt mot sør.

- Kjernen i problemet er forskjellen i identitet mellom folk fra nord og folk fra sør, sier Mustafa, en alliert av Bashir, som mener folk fra sør «forsøker å påtvinge sekularisme» på muslimer i nord.

Mustafa sier selve navnet Sudan, som kommer av det arabiske ordet «aswad», som betyr svart, må endres dersom sør blir uavhengig.

På gaten i Khartoum frykter imidlertid mange sammenstøt mellom folk fra sør og nord, med minnet om de dødbringende opptøyene sommeren 2005 etter dødsfallet til opprørslederen John Garang friskt i minnet.

- Folket i sør kan velge uavhengighet. Vi ønsker bare å unngå problemer, sier Moawiya al-Tayeb, en gammel mann på spasertur i Khartoum.

- Vil feire

Sudans president Omar al-Bashir uttalte tidligere denne uken at han ville feire søndagens resultat «selv om dere velger selvstendighet».

- Personlig vil jeg bli trist om Sudan deles. Men samtidig vil jeg være glad så lenge det er fred mellom de to partene, sa Bashir under en tale ved et besøk i Juba, sør i landet.

Da han ankom flyplassen i Juba ble presidenten møtt på rød løper av lederen i sør, Salva Kiir og en æresvakt fra styrkene i nord og sør.

Omkring 500 mennesker samlet seg utenfor flyplassen, der de ropte slagord til fordel for uavhengighet.

I talen sa Bashir at enhet var det beste valget for folket i sør, men understreket at han ønsket gode forbindelser til sør om området velger uavhengighet.

Etter talen holdt Bashir samtaler med Kiir, der de blant annet diskuterte fremtidige ordninger for statsborgerskap, sikkerhet og delingen av oljerikdom og gjeld. De må også komme til enighet om grenseoppgangen.

Nærmere fire millioner mennesker har registrert seg for å delta i folkeavstemmingen. Avstemmingen begynner søndag og skal vare en uke.

Avstemmingen er en viktig del av fredsavtalen fra 2005, som gjorde slutt på en borgerkrig som tok livet av to millioner mennesker.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært