Meny

Kvinnetårer demper menns sexlyst

En kvinnes tårer har en negativ effekt på menns sexlyst avslører en ny studie om mennesketårer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ny studie avslører hemmeligheten bak tårene.

Menneskegråt har lenge vært et mysterium for vitenskapen. Men nå finnes et mulig svar på hvorfor i hvert fall hvorfor kvinner feller sine tårer.

Tårene fungerer som et kjemisk signal som demper sexlysten hos menn, avslører en ny studie om temaet.

Bak studiet, som nylig ble publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Science , står en gruppe forskere som har vært under ledelse av neurobiolog Noam Sobel ved Weizmann-instituttet i Israel.

De konstaterer, som andre forskere har gjort før dem, at vårt formål med å felle tårer når vi er triste, sorgfulle eller emosjonelt opprørte, er et uvanlig trekk som kun har vært knyttet til menneskearten.

Ikke så unikt som tidligere antatt

I studien pekes det samtidig på at trekket ikke er fullt så unikt som det tidligere har blitt påstått at det er. Tidligere har det blant annet blitt hevdet at ingen andre arter oppfører seg som mennesker når det gjelder gråt og tårer.

Forskerne bak den nye studien hevder nå at denne oppfatningen ikke har vært helt korrekt.,Mus kan for eksempel også gråte, selv om deres tårer normalt ikke kan kobles til emosjonelt stress.

Hos mus fungerer tårene, som har en helt spesiell duft, som duftsignaler til andre dyr. I studien har Sobel og hans kolleger kommet frem til at dette også kan være tilfellet også hos oss mennesker. Om det medfører riktighet, så er det første gangen en slik sammenheng er påvist.

Forskerne lot en gruppe menn lukte på tårer som stammet fra gråtende kvinner, som de også fikk se bilde av, og resultatet viste at mennene som deltok som testpersoner mente at kvinnene mistet sin seksuelle tiltrekningskraft etter at de hadde luktet på tårene.

Testosteronproduksjonen sank

Testgruppen mente samtidig at de selv mistet noe av sin seksuelle lyst av lukten, noe som ble bekreftet gjennom oppfølgende undersøkelser som viste at mennenes testosteronproduksjon sank da de kjente lukten av kvinnetårene.

Bilder som ble tatt med magnetiske røntgenkameraer ga ytterligere belegg for kvinnetårenes negative effekt hos testgruppen. De områdene i hjernen som styrer seksualdriften viste lavere tendens hos mennene etter at de hadde luktet på tårene.

Dette fikk forskerteamet til å konkludere med at kvinners tårer kan fungere som en form for duftsignal. Kanskje tårene fra naturens side er et ærlig signal om at den seksuelle lysten er fraværende.

Uklare svar

Spørsmålet som likevel kan stilles, er om tårer alltid fungerer på denne måten, eller om de bare gjør det i enkelte sammenhenger? Et annet spørsmål er om menns tårer gir samme effekt hos kvinner?

Forskerne bak den ferske studien har foreløpig ingen svar på disse spørsmålene, og det er samtidig klart at de ikke kjenner til hvilke molekyler i tårene som gir den rapporterte effekten.

De har likevel klart å bevise at tårer sier mer om den som gråter enn at vedkommende nødvendigvis bare er lei seg.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært