Meny

Tysk kamp-fikser

- Ville bestikke Sandefjord FK

Den dømte kampfikseren ville i 2009 bestikke Sandefjord FK til å tape mot Stabæk. Her jubler Stabæks spillere etter Johan Anderssons 1-0 scoring for Stabæk under eliteseriekampen i fotball mellom de to lagene i november samme år. Foto: Trond Reidar Teigen / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norsk fotballklubb skulle bestikkes til å tape kamp, hevder dømt kamp-fikser.

Utstyrt med rundt en halv million kroner i kontanter reiste den nå dømte kampfikseren til Norge for å bestikke assistenttreneren og spillere i Sandefjord fotballklubb til å tape en kamp mot Stabæk.

Formålet var at klubben skulle tape, slik at kampfikseren kunne håve inn fortjeneste fra bettingselskaper.

Uvisst av hvilke grunner lyktes han ikke, selv om Sandefjord tapte 1-3.

- Men resultatet var ikke fikset på forhånd, har den beryktede kampfikseren Ante Sapina forklart i avhør med tyske eterforskere.

I retten

Sportslig leder Arne Dokken i Sandefjord Fotball sier til ABC Nyheter at han aldri har hørt om disse påstandene tidligere.

Avhøret av Sapina ble ifølge nyhetsbyrået AP lest opp i en rettssal i den tyske byen Bochum i dag. Sapina er vitne i en sak mot fire menn som er tiltalt for bedrageri i en kampfikser-sak.

- Jeg reiste til Norge i oktober 2009 med 60 000 - 70 000 euro for å møte en assistenttrener og spillere på Sandefjord, har Sapina forklart i avhør.

I retten torsdag utdypet han sin forklaring:

- Jeg ga pengene til en mann som hevdet han ar assistenttrener i Sandefjord, men det viste seg å være en bløffmaker. Jeg ble klar over at jeg ble lurt da jeg kom til stadion for å se kampen, og så at ingen i klubbledelsen hadde noe med ham og gjøre, forklarte Sapina.

Sapina ble selv i 2005 dømt til to år og tre måneders fengsel i det som da var Tysklands største kampfiksersak, og har sonet fengselsstraff for dette. I kjølvannet av hans sak ble en tidligere Vålerengaspiller dømt til ni måneders fengsel etter å ha innrømmet å ha tatt mot bestikkelser. Han fikk rundt 65 000 kroner for å spille dårlig for sin klubb Chemnitz i en kamp mot Paderborn i mai 2004.

- Jeg satset en million euro i måneden på ulike veddemål. Jeg plasserte veddemål på rundt 30 kamper om dagen og en fikset kamp i uka, forklarte han.

Dømt

Kroatiske Ante Sapina ble sammen med sine to brødre Milan og Filip dømt i skandalesaken. Det samme ble fotballdommerene Robert Hoyzer og Dominik Marks som ble funnet skyldig i ha jukset i kamper de slev dømte.

Den tyske avisen Welt am Sontag avslørte i 2009 at Sapinabrødrene påny skal være involvert i en av eurpas verste kampfiksing-saker. Det skal totalt dreie seg om over 200 fotballkamper i en rekke land. Også kamper i UEFA-cupen og Champions League skal ha vært fikset.

Det skal være første gang det er kommet fram at de gjorde forsøk på å bestikke en norsk fotballklubb.

Populært