Meny

Forsvaret vil statuere eksempel:

Anmelder laserangrep

Mens helikopteret øvde på å heise opp forulykkede fra en redningsbår, ble det «angrepet» fra land av en grønn laserstråle. Da hendelsen skjedde i oktober i fjor var det endog mørk kveld og verre forhold enn det dette bildet illustrerer. Arkivfoto: Forsvarets mediesenter

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret ber om at de som «angrep» et Sea King-helikopter med laser i fjor høst, straffes.

Mens en Sea King øvde på å heise opp personell i Trondheimsfjorden fikk de en kraftig laser rettet mot seg. Arkivfoto: FMSMens en Sea King øvde på å heise opp personell i Trondheimsfjorden fikk de en kraftig laser rettet mot seg. Arkivfoto: FMS

I fjor høst ble piloten på et av Forsvarets Sea King-helikoptre forsøkt blendet under øvelse i Trondheimsfjorden. Nå er saken anmeldt.

- Dette var en alvorlig hendelse. Og det ønsker vi også å markere, sier oberstløytnant Herleif Sandbakken i Forsvarsstaben til ABC Nyheter.

Det var på kvelden tirsdag 26. oktober at noen brukte den farlige laseren. At mannskapet brukte spesialutstyr for å se om natta, reduserte faren for alvorlig uhell.

Men «Forsvaret ønsker å signalisere null-toleranse ved slike forhold», heter det i skrivet til politiet i Sør-Trøndelag.

15 jenter

Ukjente gjerningsmenn rettet to ganger en kraftig grønn laser mot helikopteret som øvde på å heise opp personer fra en redningsbåt på fjorden.

Forsvaret mener det var stor fare for alvorlige skader «om fartøysjefen hadde blitt blendet med personell hengende i redningsheisen» og vil ha de skyldige straffet.

Les også: Vil forby lasere

Les også: Over 60 fly forsøkt blendet

Da hendelsen skjedde ble politiet kontaktet, men de kom for sent frem til åstedet - Ranheim kirke - som ble identifisert av helikoptermannskapet.

For de 15 jentene som denne tirsdagskvelden var til konfirmasjonsundervisning i kirken, ble det en uvanlig opplevelse.

- Ja, jeg måtte avbryte undervisningen fordi et stort helikopter kom og lyste på oss fra luftrommet over kirken. Det bråkte sånn at det ikke var mulig å fortsette. Og så kom politiet..., sier kapelan Morten Andersen.

Han finner det svært lite sannsynlig at noen av hans konfirmanter sto bak laser-«angrepet».

- Det var femten jenter til undervisning den kvelden, og de pleier ikke ha med seg ulovlig laser til konfirmantundervisning. Men de sa til meg etterpå at det hadde stått en stor bil utenfor kirka på samme tid, sier kapelanen.

Ble belyst to ganger

I anmeldelsen beskriver Forsvarsstaben den alvorlige hendelsen:

«Helikopteret heiste personell opp fra en redningsbåt utenfor Ranheim da flybesetningen ble belyst to ganger av antatt to forskjellige lyskilder i perioder på 8-10 minutter fra en avstand estimert til 5-600 meter. Da øvelsen var ferdig fløy besetningen mot lyskildene for å signalisere at gjerningspersonen(e) var sett og for å kunne fastlå at den nøyaktige posisjonen var Ranheim kirke. Ved bruk av infrarødt kamera ble det observert flere personer ved døråpningen til kirken, og i området nær kirken, uten å kunne identifisere hvem som belyste helikopteret.»

Saken har vært etterforsket av politiet, men de har ikke klart å spore de skyldige selv om de rykket ut til kirken samme kveld.

For tiden vurderer politiadvokat Sigbjørn Olderen det videre forløpet i saken.

I fjor høst tok Statens strålevern initiativ til et europeisk forbud mot kraftige lasere. Det skjedde etter gjentatte bestrålinger av sivile fly.

Ved årsskiftet ble det innført et krav om at kraftige lasere skal registreres i Norge.

Populært