Meny

Elevene forberedes på overgrepssaken

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hedmarks-bygda Alvdal venter stor oppmerksomhet når den omfattende overgrepssaken kommer opp for retten i neste uke. Lærerne er forberedt på spørsmål fra elevene.
Fakta om overgrepssaken i Alvdal

* Fem personer er tiltalt i en overgrepssak i Alvdal i Hedmark. De grove overgrepene – mot barn som da var i alderen seks til elleve år – skal ha foregått mellom 2003 og 2007.

* De to hovedtiltalte er en mor i 40-årene og hennes tidligere samboer, som er i 60-årene. De er tiltalt på en rekke punkter og risikerer forvaringsdom. Moren er blant annet tiltalt for overgrep mot sine egne barn. Hans forsvarer er Sverre Næss og hennes forsvarer er Steffen Brandstad.

* Et foreldrepar i 40-årene, nå bosatt i hver sin kommune i Sør-Trøndelag, er blant annet tiltalt for å ha filmet overgrep begått mot egen sønn og datter. Hennes forsvarer er Anniken Mellegaard og hans forsvarer er Frode Wisth.

* En annen mann i 60-årene fra Alvdal er tiltalt for medvirkning i saken. Hans forsvarer er Johnny Christian Schill.

* Opprinnelig var ti personer siktet i saken. Mot to av dem er sakene henlagt. I tillegg er to av de tidligere siktede nå døde. Mot én pågår etterforskningen fortsatt, og vedkommende sitter ikke på tiltalebenken når saken kommer opp for Nord-Østerdal tingrett 11. januar.

* Politiet begynte å etterforske saken etter tips fra barnevernet. Det er kjent at barnevernet mottok bekymringsmeldinger også før saken ble rullet opp. (©NTB)

Tre menn og to kvinner kommer til å sitte på tiltalebenken når saken starter i Sør-Østerdal tingretts lokaler på Elverum tirsdag. Fire av dem er tiltalt for overgrep mot sine egne barn eller stebarn samt for å ha vært til stede uten å gripe inn mens andre begikk overgrep.

Se også: Forbereder barn på overgrepssak

Ved barne- og ungdomsskolene i kommunen er lærerne kurset i hvordan de skal håndtere spørsmål fra elevene.

I forkant

Kommunen har fått bistand fra Barnas Hus på Hamar i arbeidet.

– Vi vil være i forkant, slik at barna er forberedt på de inntrykkene som vil komme under rettssaken, forteller konstituert rådmann, Per Arne Aaen, til NTB.

– Vi vet at barn og unge er aktive i sin mediebruk. De leser aviser og får inntrykk via internett. Vi ønsker å forberede dem på inntrykkene som går på ganske så alvorlige titler og tilknytning til lokalmiljøet, sier rådmannen.

Ubegripelig

I et brev til foreldrene oppfordrer kommunen dem til å se nyhetssendinger sammen med barna, slik at de med det samme kan forklare dersom barna oppfatter noe som vanskelig eller ubegripelig.

– Brevet tar for seg temaer rundt seksuelle overgrep og rettssystemet, slik at de får en begrepsforståelse. Vi ønsker å opplyse mest mulig, slik at folk skal føle seg trygge og slik at vi unngår spekulasjoner, sier Aaen.

Blant annet tas forholdet mellom det å være siktet eller tiltalt og det å være dømt i en rettssak opp.

Informasjonen er tilpasset de enkelte klassetrinnene.

Rettssak på Elverum

Rådmannen og ordfører Olov Grøtting (Sp) mener det er bra at saken av plasshensyn går på Elverum og ikke i de vanlige lokalene til Nord-Østerdal tingrett i Alvdals nabokommune Tynset.

– Vi slipper trolig mediene så tett innpå under rettssaken, sier ordføreren. Hun har samtidig stor forståelse for at saken har mediene interesse. (©NTB)

Populært