Raser mot muslimsk Batman

Den muslimske superhelten Bilal Asselah skal bekjempe kriminalitet i Frankrike på Batmans vegne. Illustrasjon: DC Comics.
Den muslimske superhelten Bilal Asselah skal bekjempe kriminalitet i Frankrike på Batmans vegne. Illustrasjon: DC Comics.

Høyreorienterte bloggere i USA er opprørt over at den kappekledde tegneseriefiguren har rekruttert en muslim til å bekjempe kriminalitet i Paris.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Skikkelsens navn er Bilal Asselah, og han er en innvandret sunnimuslim fra Algerie. Han er fysisk sterk og dyktig i den gymnastiske sporten parkour, skriver Warner Todd Huston på sitt nettsted Publius Forum.

- Tydeligvis klarte ikke Batman å finne en ekte franskmann til å være den «franske redningsmannen», skriver den høyreorienterte bloggeren (tydeligvis uten å regne med de millioner av franske borgere med nordafrikansk bakgrunn i sin definisjon av «ekte franskmenn».


Les også: Komisk tegneseriehyllest

Batman Inc.

I desember-utgavene av DC Comics Detective Comics Annual og Batman Annual har tegneseriefiguren etablert «Batman Incorporated». Han ønsker å etablere superhelter i byer verden rundt som ledd i sin kamp mot kriminalitet.

Helten han velger ut i Frankrike heter Nightrunner, aliaset til en 22 år gammel mann fra Clichy-sous-Bois, en fattig forstad til Paris, der hendelser i 2005 utløste opptøyer over hele Frankrike.

Bilal Asselah, en franskmann med algerisk bakgrunn, ble fanget i denne uroen. På et tidspunkt ble han og en venn banket opp av politi som trodde de var opprørere.

Bilals venn reagerte med å brenne ned en politistasjon, og endte opp med å bli drept av politiet.

Men Bilal tar avstand fra hat og frykt, hovedsakelig takket være innflytelsen til hans muslimske mor.

Les også: True Blood blir tegneserie

Åpenbart valg

Han konsentrerer seg om å lære parkour, en form for akrobatikk der utøverne hopper fra bygninger og over høye murer og møbler på gaten, som vist i begynnelsen av James Bond-filmen «Casino Royale» fra 2006.

Når opptøyene igjen truer med å oppsluke nabolaget der han bor ikler Bilal seg en maske og blir til Nightrunner for å rette opp ting.

Nightrunners integritet, atletiske ferdigheter og mestring av personlig motgang gjorde ham til Bruce Waynes åpenbare valg til å representere Batman i Paris.

Men høyreorienterte bloggere i USA, som også er opprørt over at en sort skuespiller skal spille den norrøne guden Heimdal i den kommende superheltfilmen Thor, er rasende over at DC Comics gjør den nye superhelten til muslim.

De mener valget skyldes «politisk korrekthet».

Les også: - Alle de dårlige sidene

- Feilgrep

- Dessverre vil ikke Batmans lesere få hjelp til å forstå hvilke problemer Frankrike virkelig er rammet av, skriver Houston på Publius Forum.

- I en tid der muslimsk ungdom terroriserer hele landet, pokker heller, i en tid der internasjonal muslimsk terror hjemsøker hele verden, vil Batmans lesere bli forvirret over hva som virkelig foregår.

- Gjennom dette gjør DC en muslim i Frankrike til en helt, mens franske muslimer står i sentrum for noen av de verste voldshandlingene i landets nyere historie, skriver han.

Bloggen The Angry White Dude, som har beskrevet islam som en «drapsreligion», spotter det faktum at «Nightrunner, den muslimske hjelperen, vil ha mystiske krefter som lar ham begrave kvinner til livet og knuse hodene deres med store steiner».

Den amerikanske tegneserieskaperen Bosch Fawstin skriver på sin blogg at «DC Comics har underkastet seg islam». Han byr på egen medisin.

- Hvis du er like lei av dette tøvet som meg, les min kommende grafiske roman The Infidel, som inneholder Pigman, en tidligere muslimsk superhelt som er jihadistenes verste mareritt, skriver han.

Les også: Tegneserie-Trond

- Uunngåelig

DC Comics svarte ikke umiddelbart på en forespørsel fra AFP om å få intervjue David Hine, som har skrevet bladet der Nightrunner er med, og ønsket ikke å kommentere kontroversen. Til en amerikansk nettsted sier den britiskfødte forfatteren at han har forsøkt å «skape den typen helt jeg ville likt å se i en tegneserie dersom jeg var fransk».

- Opptøyene og problemene blant etniske minoriteter under president Nicolas Sarkozys regjering har preget nyhetene fra Frankrike. Det ble uunngåelig at helten skulle komme fra en fransk-algerisk bakgrunn, sier han til nettstedet Death and Taxes.

Den lille stormen i den engelskspråklige bloggosfæren, der venstreorienterte og islamske nettsteder angriper de høyreorienterte for deres motstand mot en muslimsk superhelt, har hittil høstet få reaksjoner på franskspråklige nettsteder.

Tegneserien gikk ut til butikkene i Frankrike forrige måned, men de få utgavene som var tilgjengelige ble raskt utsolgt.

Les også: Superhelter med flekkete kapper

Personvernpolicy