Mislykket flykaprer lagt i jern i Tyrkia

Ingen ble skadd da et fly fra Turkish Airlines på vei fra Oslo ble forsøkt kapret 50 minutter før landing i Istanbul onsdag kveld. Kapreren truet med en bombe, men det ble ikke funnet sprengstoff på flyet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 50 minutter før ankomst til Atatürk flyplass reiste en passasjer seg, tok på seg en maske og ropte at han hadde en bombe festet til kroppen, ifølge CNN Turk.

Her blir han arrestert

Mannen truet med å sprenge flyet dersom det ikke returnerte til Oslo. Han forsøkte å ta seg fram til cockpiten, men ble ifølge nyhetsbyrået Reuters overmannet av passasjerer. En journalist i det tyrkiske nyhetsbyrået Dogan sier at politiet fant en passasjer sittende oppå kapreren da politiet gikk inn i flyet etter landing.

Ifølge informasjonsavdelingen ved TAV Airports, som drifter Istanbul Atatürk Airport, var det ikke noe sprengstoff på flyet.

– Det var en full og gal passasjer som ropte at han hadde en bombe, men det var ingen bombe på flyet. Passasjerene fikk ham under kontroll til flyet hadde landet og politiet kunne ta seg av ham, sier en talsmann som ikke vil bli navngitt, til NTB.

– Ingen skadd

Det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia melder at mannen ble arrestert og at de 59 passasjerene deretter ble evakuert. Ingen ble skadd.

Selv om ingen kom til skade, oppfattet passasjerene hendelsen som svært dramatisk.

Jan Svensen satt omtrent midt i flyet da en gruppe på rundt 20 passasjerer plutselig kom gående framover i flyet. Da han forsøkte å reise seg opp, fikk han beskjed om å sitte helt rolig, skriver VG Nett.

Mannen som truet med å kapre flyet, sto igjen alene bakerst.

Finlandshette

– Jeg satt midt i flyet, og plutselig var det et voldsomt leven da vi hadde fløyet i cirka to timer. De som satt bakerst i flyet stormet framover, sier Svensen til Dagbladet.no.

– Jeg snudde meg og da så jeg en liten mann som sto helt bakerst i midtgangen. Han hadde en slags finlandshette eller et tørkle på hodet. Etter hvert begynte han å snakke høyt på tyrkisk. Flyverter og flyvertinner løp fram og tilbake, men det var ingen som nærmet seg mannen, sier Svensen.

Besetningen ba passasjerene om å legge seg ned i setene, og flyet begynte å gå fort nedover.

– Jeg følte at nå smeller det. Noen som satt i setet ved siden av meg sa han hadde en pistol, men det var nok en mobiltelefon, har jeg skjønt i ettertid, sier Svensen.

En passasjer oversatte overfor Svensen det kapreren sa.

– Han skrek at han hadde plassert en bombe på flyet. Jeg tenkte at mobiltelefonen kunne brukes til å utløse en bombe. Det var utrolig kaotisk og utrolig ekkelt når han skrek og skrek. Jeg tenkte at nå sprenger han flyet. Nå smeller det tenkte jeg, sier Svensen.

Arrestert

Det var stor utrykning av politi- og brannbiler og ambulanser da flyet landet, og folk begynte å løpe framover mot utgangen.

– Etterpå hørte jeg at kapreren hadde blitt overmannet eller slått ned av en stor nordmann som satt bak i flyet kort tid etter at vi landet, sier Svensen.

Svensen sier passasjerene ikke fikk informasjon fra besetningen om bord, og det ble heller ikke gitt informasjon i ankomsthallen etter landing. Men han roser besetningen for å ha opptrådt rolig.

– Mange av passasjerene gråt, men det var ingen panikk, sier han.

Kapreren ble etter landing pågrepet av tyrkisk politi, og er identifisert som Cuma Yasar. Det var natt til torsdag uklart hva motivet hans var. (©NTB)

Personvernpolicy