Meny

Flere kaller seg «personlig kristen»

Flere mennesker i Norge kaller seg nå persolig kristne. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antall unge i alderen 21-26 år som kaller seg «personlig kristen» er tredoblet på 24 år, ifølge en analyse som Synovate har utarbeidet.

I 1985 kalte 9 prosent av unge fra 21 til 26 år seg personlig kristne. Tallet er nå tredoblet, ifølge Synovates analyse «Slik er ungdommen». Den er basert på en undersøkelse fra Norsk Monitor.

I aldersgruppen 15-20 år er det også oppgang, fra 20 prosent i 1985 til 21 prosent nå, skriver Vårt Land.

Professor Pål Repstad ved Universitetet i Agder mener at tallene ikke nødvendigvis viser at det er blitt flere kristne her i landet. En del av forklaringen kan ligge i selve begrepet «personlig kristen», tror han.

– Det å kalle seg personlig kristen var tidligere ganske krevende, da var du en avgjort kristen. Mitt inntrykk er at en del mennesker i dag, spesielt blant de unge, legger noe annet i begrepet. Nå kan det bety at «jeg har funnet min personlige måte å være kristen på». I vårt individualistiske samfunn er det å finne sin personlige stil generelt viktig for mange, og troen kan være en del av dette. Dermed er det mindre krevende å kalle seg personlig kristen, mener Repstad.

Acta-leder Espen Andreas Hasle tror Repstad har rett, men han tror også at tallene viser en reell, økt bevissthet om tro. En årsak kan være at samfunnet er blitt mer flerkulturelt og flerreligiøst, tror Hasle.

Mange har nå venner som er muslimer, hinduer og sikher, og unge som er del av en tradisjonell kristen kultur og tidligere ville ha vært regnet som kristne, tenker nå grundigere gjennom hva de egentlig tror på.

Synovate-forsker Erik Dalen er enig i Hasles teori, og tror også at polariseringen i samfunnet har bidratt til utviklingen. (©NTB)

Populært