Meny

Judo krever barneliv i Japan

Et røntgenfotografi offentliggjort av familien Kobayashi viser den opererte hodeskallen til Yasuhiko Kobayashis sønn. Gutten fikk en alvorlig hjerneskade i forbindelse med judoundervisning på skolen. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt fire barn dør årlig under judotrening i Japan, noe som har skapt frykt hos mange foreldre.

Frykten resulterte i mars i fjor i at Den japanske judolulykkeforeningen så dagens lys, og foreningen krever nå at det innføres nye retningslinjer for judoopplæringen.

– Mange judoinstruktører ved japanske skoler er uvitende om hva de skal gjøre når alvorlige ulykker inntreffer, sier Yoshirio Murakawa som var med på å grunnlegge foreningen.

Murakawas tolv år gamle nevø døde under judotrening, og onkelen er overbevist om at instruktørene må ta sin del av skylden for dette.

Statistikk utarbeidet ved Aichi-universitetet viser at minst 110 barn har mistet livet i forbindelse med judotrening i Japan siden 1983.

– Antallet tilfeller der elevene dør som følge av teknikker som er unike for sporten, som for eksempel kast, er svært høyt, sier professor Ryo Uchida.

De to siste årene har 13 barn mistet livet, den siste en seks år gammel gutt som døde i november.

Japanske myndigheter planlegger å innføre tradisjonelle kampsporter som judo som obligatoriske fag for både gutter og jenter i grunnskolen fra 2012. (©NTB)

Populært