Flere får influensa – fire innlagt på sykehus

Trygt plassert på fanget til Helena Haugbo har Julia (10 mnd.) får en svineinfluensasprøyte på Tøyensenteret i Oslo i fjor. Nå er influensaen på vei tilbake. (Foto: Scanpix).
Trygt plassert på fanget til Helena Haugbo har Julia (10 mnd.) får en svineinfluensasprøyte på Tøyensenteret i Oslo i fjor. Nå er influensaen på vei tilbake. (Foto: Scanpix).

Fire svineinfluensasyke personer er innlagt på intensivavdelingen på norske sykehus. Den yngste er en baby fra Oslo som ikke har fylt ett år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De andre tre er en mann i 60-årene fra Buskerud, en mann i 30-årene fra Hordaland og en mann i 40-årene fra Oppland. Det er ikke meldt om dødsfall så langt i årets influensasesong.

Influensaaktiviteten i Norge har økt gjennom jule- og nyttårshelgen og det forekommer nå influensautbrudd av moderat kraftig intensitet i store deler av landet, ifølge Folkehelseinstituttet.

Les også: Influensaen nærmer seg igjen

Hele landet

Norge er delt inn i fem regioner; Øst, Sør, Vest, Midt og Nord. Influensaaktiviteten er høyest i overvåkingsregion Sør og Nord.

– Men det er påvist influensa over hele landet og forekomsten øker raskt. Vi er ved starten av årets sesong og det som avgjør hvordan denne sesongen vil arte seg er hvilket virus som kommer til å dominere. Foreløpig er det et type B-virus om dominerer. Det gir vanligvis noe mildere sykdom, sier assisterende divisjonsdirektør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet til NTB.

Advarer

– Men vi har også et betydelig innslag av svineinfluensaviruset som kan gi veldig alvorlig sykdom også hos unge. Foreløpig ser det ut til at type B-viruset dominerer, men dette kan endre seg raskt. Og B-viruset er heller ikke harmløst, understreker Aavitsland som særlig anmoder eldre, gravide og kronisk syke om å vaksinere seg.

– Det er ikke for sent å ta influensavaksinen nå. Det er aldri for sent så lenge epidemien pågår. Hvis man vil ha beskyttelse nå under toppen av epidemien, så man skynde seg, sier han. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Personvernpolicy