Meny

Tilbyr Gbagbo amnesti hvis han går av

Alassane Ouattara (t.v.) hevder han vant valget i Elfenbenskysten og krever at Laurent Gbagbo trekker seg som president. Ouattara avviser også å forhandle med Gbagbo. Foto: REUTERS / Thierry Gouegnon / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den afrikanske union (AU) tilbyr Elfenbenskystens hardt pressede president Laurent Gbagbo amnesti dersom han trekker seg tilbake på en fredelig måte.

Gbagbo og utfordreren Alassane Ouattara hevder begge de vant presidentvalget i Elfenbenskysten, som har vært lammet av en politisk krise i over fem uker.

– Det vil bli innvilget amnesti for ham i den forstand at han ikke vil bli straffeforfulgt eller forfulgt på annen måte, sier Kenyas statsminister Raila Odinga etter et besøk i Elfenbenskystens største by Abidjan.

– Og hvis han bestemmer seg for å bli i landet, vil han bli tillatt å leve normalt og være i fred, sier Odinga.

Fortsatt beleiret

Verdenssamfunnet og afrikanske organisasjoner har anerkjent Ouattara som vinner av presidentvalget 28. november, men Gbagbo har hittil nektet å trekke seg. Ouattara var onsdag fortsatt under beleiring på Golf Hôtel Abidjan

Gbagbo gjorde det så klart at de tidligere opprørerne som beskytter Ouattara, må forlate hotellet før blokaden eventuelt kan heves. En talsperson avviste at Gbagbo tidligere hadde lovet å avslutte beleiringen.

Alassane Ouattara slo samtidig fast i sitt første TV-intervju etter at krisen oppsto, at det ikke er noen fare for borgerkrig i Elfenbenskysten

– Jeg mener han vil være ansvarlig for situasjonen som han blir stilt overfor. En militær intervensjon vil ikke sette fyr på Elfenbenskysten, sier han til France 24.

Minst 179 mennesker er drept i urolighetene etter valget, og over 22.000 ivorianere er drevet på flukt inn i nabolandet Liberia.

– Alt må gjøres

Ouattara understreker at han ønsker en fredelig løsning på krisen, men avviser forhandlinger med Gbagbo og gjentar at presidenten må trekke seg.

– Alt som må gjøres, slik det er blitt gjort i andre afrikanske land, er å komme og hente Gbagbo og fjerne ham fra presidentpalasset, sier Ouattara.

Elfenbenskysten, som ligger i Vest-Afrika, var tidligere et av verdensdelens mest velstående og rike land. Men særlig de siste ti årene, etter en ødeleggende og sterkt splittende borgerkrig i 2002–2003, har utviklingen gått i feil retning.

Mange av landets innbyggere er blitt fattigere, og den sterke splittelsen mellom nordlige og sørlige deler av landet har befestet seg. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Populært