Meny

Har ikke liste over hvem som har vært i Afghanistan

Har ikke liste over hvem som har vært i Afghanistan

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret har ingen oversikt over hvem som har tjenestegjort i den norske styrken i Afghanistan.

Tirsdag la Forsvaret seg flat fordi det ikke kunne legge fram oversikt over hvor mange soldater som er såret og skadd under tjeneste i Afghanistan.

Nå innrømmer Forsvaret at det heller ikke fins noen samlet oversikt over hvem som har tjenestegjort i landet, skriver VG.

– Vi har ikke en slik liste liggende nå, sier forsvarssjefens talsmann John Inge Øglænd.

På spørsmål om ikke Forsvaret burde ha hatt en slik liste, svarer han:

– Det burde vi nok. Det er selvsagt noe vi vil prioritere å fremskaffe nå, sier Øglænd.

Vanskelig

Bakgrunnen for saken er at Forsvarets sjefpsykiater Jon Reichelt siden midten av oktober i fjor har etterspurt en navneliste over alle soldater som har vært på oppdrag i Afghanistan.

Reichelt har fått i oppdrag av Forsvarsdepartementet å sende ut spørreskjema for å undersøke hvordan soldatene har det mentalt etter krigsoppdraget. Han har fortsatt ikke fått noen liste.

– Jeg har korrespondert med flere instanser i Forsvaret. Det er en utfordring å få ordentlige og presise navnelister over dem som har tjenestegjort i Afghanistan, sier Reichelt.

Talsperson Anders Grindaker i Veteranforbundet SIOS reagerer kraftig på at Forsvaret ikke er i stand til å legge fram en slik oversikt.

– Det er en arroganse i forhold til egne soldater som er helt utrolig, sier Grindaker.

– Er i gang

Reichelt har fått beskjed om at det krever arbeid, for eksempel koordinering av flere registre, å få informasjonen han skal ha. Vernepliktsverkets stabssjef Per-Ivar Norman sier arbeidet nå er satt i gang.

Direktør Tom Simonsen i personellavdelingen i Forsvarsstaben har ikke vært tilgjengelig for direkte kommentar overfor VG, men via forsvarssjefens talsmann sier han:

– Ved en kryssjekk av vår info og lagrede data hos forskjellige instanser i Forsvaret, vil Forsvarsstaben kunne fremskaffe en oversikt over hvem som har tjenestegjort i Afghanistan. Hvor raskt oversikten kan fremskaffes, kommer an på detaljgraden i den ønskede oversikten, sier Simonsen. (©NTB)

Populært