Meny

- En enorm oppgave

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) besøkte tirsdag byen Leogane i Haiti - hvor episenteret til jordskjelvet i 2010 var. Rundt 35.000 bygninger raste sammen i byen. Nå skal bygningsmassene gjøres om for å kunne bygge veier og hus. Foto: Sverre B. Graff.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ett år etter det store jordskjelvet rammet Haiti, fortsetter arbeidet med å gjenoppbygge landet. - Det er en enorm oppgave, sier utviklingsminister Erik Solheim.

LEOGANE / HAITI (ABC Nyheter): Da jordskjelvet rammet Haiti 12. januar i fjor, ble byen Leogane fullstendig jevnet med jorden.

Bortimot 90 prosent av den historiske byen 30 kilometer vest for hovedstaden Port au Prince ble lagt i ruiner. Titusener av mennesker mistet livet.

Først i november i fjor startet den organiserte oppryddingen av Leogane. Men fortsatt preger ruiner, søppel og kaos byen der episenteret for skjelvet var.

Livet er i ferd med å vende tilbake til byen Leogana hvor episenteret til haitijordskjelvet i januar 2010 fant sted. Foto: Sverre Bjørstad Graff.Livet er i ferd med å vende tilbake til byen Leogana hvor episenteret til haitijordskjelvet i januar 2010 fant sted. Foto: Sverre Bjørstad Graff.

- Det er veldig flott at oppryddingsarbeidet endelig har kommet i gang. Men i et land som Haiti er dette en enorm oppgave. Det er bare så vidt skrapet i overflaten, men det er gledelig å se at arbeidet tilsynelatende gjøres profesjonelt, forteller miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) til ABC Nyheter.

Firedagers besøk

Solheim er på et firedagers besøk i Haiti for å se både ødeleggelsene og gjenreisningen av landet etter skjelvet som målte 7,3 på Richters skala og som krevde 230.000 menneskeliv i januar 2010.

I Leogane besøkte ministeren blant annet et gjenvinningsanlegg hvor alt vrakgodset samles systematisk og knuses for å kunne bli brukt til å bygge nye hus og veier.

Prosjektet ble startet av FNs utviklingsprogram UNDP i november i fjor, men drives av lokale myndigheter.

- Litt av problemet har vært at det lenge ikke var noen som visste hvor man skulle gjøre av alt skrotet etter jordskjelvet. Det ble bare flyttet fra sted til sted. Nå sørger vi for en endelig dumpingplass hvor materialet kan resirkules, forteller Henri-Francois Moran som leder gjenoppbyggingsenheten i UNDP i Leogane.

Norges deltakelse

Norge har en stor rolle i oppryddingen og gjenoppbyggingen av Leogane og Haiti gjennom å være en stor bidragsyter til FNs utviklingsprogram.

- Norge kan ikke bygge opp Haiti. Det har vi verken kunnskap om eller forutsetning for å klare. Men vi kan bidra gjennom å støtte FNs utviklingsprogram og frivillige organiasjoner, sier Solheim.

Populært