Meny

Gbagbo på gli?

Laurent Gbagbo (t.v.) håndhilser på Sierra Leones president Ernest Bai Koroma foran internasjonal presse. Afrikanske diplomater har ennå ikke lyktes med å løse den politiske krisen i Elfenbenskysten. Foto: REUTERS / Luc Gnago / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elfenbenskystens sterke mann Laurent Gbagbo gir seg ikke så lett. Det har hans motstandere erfart i en årrekke. Men nå er det tegn til at han er på gli.

Tirsdag kom meldingen om at Gbagbo og erkerivalen Alassane Ouattara muligens vil forsøke å løse den politiske krisen i direkte samtaler.

Spørsmålet er likevel hva som vil komme ut av samtalene hvis de virkelig blir noe av. For Gbagbo har tidligere vist liten vilje til kompromiss, ifølge seniorforsker Inge Amundsen ved Chr. Michelsens Institutt (CMI). I tillegg har Gbagbo, som har sin maktbase i det kristne sør, og Ouattara, som kommer fra det muslimske nord, vært bitre fiender siden begynnelsen av 1990-tallet.

Les også:

Erklærer valget i Elfenbenskysten ugyldig

Full strid om valget i Elfenbenskysten

Som Mugabe?

Amundsen beskriver Gbagbo som en mann som med årene er blitt stadig mer autoritær, etter å ha startet sin politiske karriere som venstreradikal fagforeningsmann. På enkelte områder ligner han på Robert Mugabe i Zimbabwe: Forventningene til hva han kunne utrette av sosiale forandringer, har vært store, men resultatene har vært magre.

At han nå er en mislikt mann både i Vesten, FN og nabolandene, skyldes at han har vist manglende forhandlingsvilje tidligere, blant annet under borgerkrigen i 2002–2003 og årene etter. Det er trolig også årsaken til at omverdenen nå setter hardt mot hardt.

– Han hadde en god del av skylden for borgerkrigen og har vært svært lite villig til å inngå kompromisser. På tross av samlingsregjeringer påtvunget utenfra, var det liten reell maktdeling i landet, sier Amundsen til NTB.

De siste ukene har Gbagbo blitt truet med både militærmakt og straffeforfølgelse i Den internasjonale straffedomstolen

Men Gbagbo har virket uberørt og i stedet satt opp et stort smil i møte med utenlandske diplomater som har forsøkt å overtale ham til å gå av.

Les også:

Konflikten opptrappes i Elfenbenskysten

Tre presidenter til Elfenbenskysten

Sterke franske interesser

Konflikten har også en økonomisk side.

– Han har aldri hatt noen høy stjerne hos franskmennene ettersom han alltid har snakket sterkt imot fransk nykolonialisme, sier Amundsen.

Selv etter frigjøringen i 1960 har franskmennene hatt en stor politisk innflytelse og sterke økonomiske interesser. Franske entreprenørfirmaer har bygd veier og høyhus.

Og franske soldater har mer eller mindre blitt stående. Mot slutten av borgerkrigen var det over 4.000 franske soldater i landet, opplyser Amundsen.

Under borgerkrigen ble også konflikten mellom Gbagbos regjering og Frankrike trappet opp. Frankrike ble anklaget for å hindre regjeringsstyrkene i å slå tilbake militært mot opprørerne i nord, og i årene som fulgte, spilte Gbagbo på den antifranske bølgen i sør. Fransk eiendom ble vandalisert, og mange franskmenn valgte å forlate landet.

Vestens mann

I dag fremstår Gbagbos rival Alassane Ouattara som Frankrikes, Vestens og FNs mann. Alle har utropt ham som den rettmessige vinneren av presidentvalget 28. november, slik også den nasjonale valgkommisjonen kom fram til.

Ouattara har i en årrekke arbeidet for Det internasjonale pengefondet (IMF), men han er slett ingen nykommer i ivoriansk politikk. Allerede da landsfaderen Felix Houphouët-Boigny døde i 1993, stilte han som presidentkandidat etter å ha hatt en sentral rolle i den avtroppende regjeringen.

– Gbagbo og Ouattara ble ledere av de to største opposisjonspartiene og har helt siden den gang vært bitre fiender, sier Amundsen.

Han tror verdenssamfunnet har en reell mulighet til å lykkes med å presse Gbagbo til å gå av ettersom det står så samlet, men samtidig utelukker han ikke at det kan gå mot en ny borgerkrig.

– Hvis Gbagbo setter hardt mot hardt, er det tilbake til borgerkrigen, sier Inge Amundsen. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært