Meny

Forsvaret: Vi har klønet det til

Norske styrker i Masar-e Sharif i Nord-Afghanistan. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvaret innrømmer å ha rotet det til for seg selv ved å sitte på detaljer om skadde soldater i Afghanistan, men uten å utarbeide tilgjengelige oversikter.

Informasjon om sårede norske soldater finnes i Forsvaret, selv om den ikke er forståelig, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Petter Lindqvist ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) i Bodø.

– Hver eneste lille skade, fra en utslått tann og en forstuing til omfangsrike stridsskader, blir registrert. Også de som ikke er synlige og som oppstår etter tjeneste. Forsvarets sanitet fører nitide oversikter. Men de føres gjerne på et medisinsk fagspråk, der man ikke nødvendigvis kan lese at en person har fått en skuddskade, forklarer Lindqvist overfor Aftenposten.

– Medisinsk og militært personell har ulike behov når de på hver sin kant registrerer hendelser i Afghanistan. For vår del i FOH har vi fokusert spesielt på skader knyttet til rene stridshandlinger. Når Forsvaret så har skullet sende oversikter fra seg, over skader og sammenheng, har vi klønet det til, sier Lindqvist.

– Vi kan ikke leve med at nasjonen får et galt bilde av skadene. Vi må greie å levere fra oss oversikter som ikke trenger å tydes etterpå, sier Lindqvist videre.

Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) må overfor Stortinget svare på hvorfor hun ikke har oversikt over skadde soldater i Afghanistan.

Utenriks- og forsvarskomiteens leder i Stortinget, Ine Marie Eriksen Søreide (H) sa mandag til NTB at Faremo har fått en ukes frist til å svare for seg. Det er alvorlig at Forsvaret ikke klarer å legge fram skadestatistikk, mener Søreide. (©NTB)

Populært