Meny

Sex fra en grå sone

Det må være lov til å diskutere sexuelle overtramp som ikke hører hjemme i rettsyssystemet, mener svenske debattanter . (Foto: Colorbox)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Voldtektsanklagene mot Julian Assange har utløst en heftig debatt om sex i Sverige.

- Vi trenger å tenke over våre egne og andres grenser. Noe må forandres. Vi må våge å snakke om det, sier Anna Svensson til ABC Nyheter.

Hun er en av pådriverne bak den svenske kampanjen «Prata om det», som har utløst et skred av historier der folk forteller om sine seksuelle erfaringer på internett, tv og i dagsaviser i Sverige.

Det handler om de seksuelle opplevelsene som ikke ble som de skulle, eller som ikke burde hendt i det hele tatt.

Hva kan fortelles?

Det kan være jenta som har sex med kjæresten sin hver eneste kveld, selv om hun ikke vil, fordi det er lettere å få det overstått enn å høre ham mase. Det kan være en gutt som ligger med jenta han har vært ute med fordi han følte at det var forventet av ham at han skulle det. Det kan være yngre som presses av eldre eller sexleker man ble med på uten å ønske det.

Historiene som fortelles spenner fra grove tilfeller av utnyttelse, til usikre tenåringsopplevelser. Felles for de fleste som bidrar er at de for første gang forteller om noe de ikke visste at de kunne si til noen.

Et fenomen på internett

Utgangspunktet for «Prata om det» var voldtektsanklagene mot Julian Assange, og den forvirrede debatten som fulgte om hvorvidt det kvinnene hadde opplevd var voldtekt eller ikke.

Journalist Johanna Koljonen ble minnet på noe hun selv hadde opplevd, som hun følte hun ikke kunne snakke om til noen tidligere. Hun brøt tausheten på bloggen sin og oppfordret andre til å gjøre det samme. Det var et forsøk på å gjøre rommet for å diskutere sex i offentligheten større.

Anna Svensson er en av mange som har sagt sine meninger om sex på nettstedet «Prata om det». (Foto: Kristine Kleppo)Anna Svensson er en av mange som har sagt sine meninger om sex på nettstedet «Prata om det». (Foto: Kristine Kleppo)

Anna Svensson var en av de som ble med. Planen var å forsøke å publisere så mange tekster om egne subjektive fortellinger om seksuelle gråsoner som mulig i media og på nettet.

- Det spredde seg raskt, og helt plutselig var det utrolig mange som skrev om erfaringene sine på Twitter, sier hun.

- Seksuelle overgrep er mer enn juss

Negative seksuelle opplevelser som ikke havner i kategorien voldtekt, må også kunne diskuteres, mener Svensson.

- I Sverige har alle diskusjoner om voldtekt og gråsoner handlet om juridiske grenser og om de bør flyttes. Her ligger fokus ofte på klassifiseringer. Hva er voldtekt? Hva er utnyttelse og så videre. Denne samtalen kan vi føre uten å behøve å sette en etikett på opplevelsene, men vi har friheten til å diskutere hvordan det føltes. Sex er noe utrolig subjektivt. Vi vil at folk skal reflektere over sine egne grenser og lyster for å til slutt bli bedre både på å si ja og nei, sier hun.

- Hva slags sex er det mulig å ha?

Hva som er helt greit og hva som er et overgrep kan avhenge av den enkeltes erfaring av det som skjedde, mener Svensson.

- Når noen utfører en seksuell handling mot noen som ikke er med på det, er det et overgrep. Men det er viktig å poengtere at det er lett for meg å sitte her og si det. Det er på en måte den som blir utsatt som selv avgjør hva som er et overgrep. Jeg kan ikke fortelle noen hva de skal føle eller oppleve. Å gå med på å ha sex selv om du ikke har lyst er ikke nødvendigvis et overgrep. Det kan like gjerne føles og være ok for alle parter. I blant kan en seksuell hendelse føles gal og samtidig være vanskelig å sette inn i en mal for hva som er voldtekt eller utnyttelse. Voldtekt handler om uunvikelig sex mot den rammedes vilje, mens «Prata om det» handler om hva slags sex det er mulig å ha, sier Svensson.

Å ta ansvar for egen seksualitet

For å sammenordne alle de forskjellige historiene som ble publisert på blogger og i aviser laget man en egen «Prata om det»  hjemmeside. Et tema som går igjen i tekstene er vanskeligheten med å sette egne grenser, forteller Svensson.

- Personlig tror jeg at det er lettere å føle at en situasjon hører hjemme i gråsonen dersom man ikke vet hva man selv vil og hvor ens egne grenser går, sier hun.

- For meg handler dette veldig mye om eget ansvar for ens egen seksualitet, men også om hvor vanskelig det kan være å ta dette ansvaret. Det kan høres så lett ut, men samtidig er det i blant så uhyre komplisert. Jeg kan kjefte på noen som klyper meg i rompa, fordi det har jeg opplevd så mange ganger at jeg ikke er redd for å kjefte på det lenger. Men det er annerledes med for eksempel en kjæreste som jeg stoler på, eller i seksuelle situasjoner der man har sagt ja til a, men ikke til b, og begynner å tenke at man kanskje ikke har rett til å si nei til b når man har sagt ja til a. I takt med at jeg har lest flere tekster har jeg begynt å innse at man nok har et ansvar mot den andre også. I tilfeller der man ikke tar vare på seg selv gjør man lett vold på seg selv og går over sine grenser, mener Svensson.

Enorm respons

I løpet av de tre første dagene hadde nettsiden til «Prata om det» over 31 000 unike besøkende. Utenlandsk presse begynte å ringe. Bloggere i Norge og Storbritannia begynte å følge svenskenes eksempel. Kampanjen ble ikke bare interessant på grunn av sitt tema, men også som et informasjonsteknologisk fenomen.

Historiene om sex i gråsoner bragte etterhvert også frem historier om brutale overgrep og voldtekter. Diskusjonen lever sitt eget liv nå. Folk leser, kjenner seg igjen og føler et behov for å skrive om sine egne opplevelser.

- For å ikke bagatellisere de helsvarte overgrepene som begås må vi nå være nøye med å forklare at denne kampanjen handler om ens egen lyst, kommunikasjon mellom sexpartnere og subjektive erfaringer og retten til å si ja og nei. Vi sier ikke at alt som beskrives ligger i gråsonen, sier Svensson.

- Vi må gå bortenfor det svart-hvite bildet, ikke for å forandre lovene, men for å bli respektfulle og lydhøre mot hverandre, for å ha bedre sex som bunner i lyst og omtenksomhet, konkluderer hun.

Les også: - Voldtekt er ikke det verste

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Populært