Meny

Netanyahu avviser at han sa nei til byggestopp

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det ikke var hans skyld at det ikke ble en ny byggestopp i bosetningene på Vestbredden. (Foto: Scanpix).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier det ikke var hans skyld at det ikke ble en ny byggestopp i bosetningene på Vestbredden.

Samtidig sier palestinernes president Mahmoud Abbas at han er klar til nye samtaler med israelerne straks de stopper byggingen i bosetningene.

– Sannheten er at vi var forberedt på å gjøre dette, sa Netanyahu til Knessets utenriks- og forsvarskomité om kravet om å forlenge den ti måneder lange byggestoppen, ifølge nettsiden til avisen Maariv.

– Men i strid med det som ble rapportert, var det ikke Israel som nektet å forlenge byggestoppen. Til slutt bestemte USA seg for ikke å ta den veien, og det var etter mitt syn riktig av dem, tilføyde Netanyahu.

Ville be regjeringen

Ifølge avisa Haaretz sa han til president Barack Obama at han ville be sin regjering om å godkjenne en forlengelse av byggestoppen i tre måneder, slik Obama ville.

I november sa Netanyahu at han ville legge saken fram for regjeringen om insentivene som USA lovte ble oversendt skriftlig, blant annet finansiering for nye jagerfly og et løfte om å legge ned veto mot ethvert forslag i FNs sikkerhetsråd som gikk imot Israels interesser. Men brevet skal aldri ha kommet.

Abbas jobber

Palestinerne har hele tiden krevd at Israel må stoppe all bygging i de okkuperte områdene hvis de ønsker forhandlinger om en fredsløsning. President Abbas gjentok dette mandag.

– Vi er alltid klare til å gjenoppta forhandlingene dersom Israel godtar å stoppe sine bosetningsplaner, sa Abbas i Tunis etter samtaler med president Zine El Abidine Ben Ali.

– USA har ikke greid å løse dette problemet, sa han og la til at han jobber diplomatisk for å få til en gjenopptakelse av fredssamtalene og byggestopp på Vestbredden.

Til Egypt

Netanyahu opplyste mandag at Obamas Midtøsten-rådgiver Dennis Ross kommer til Israel denne uka for å sondere terrenget. Han bekreftet også at han selv skal besøke Egypt torsdag for å ha samtaler med president Hosni Mubarak.

Haaretz skrev søndag at en israelsk tjenestemann fortalte at det var dyp skuffelse i Washington over forsvarsminister og arbeiderpartileder Ehud Barak fordi han ikke innfridd løfter om å få regjeringen til å gå med på en byggestopp.

Vil gå

Noen ministre fra Arbeiderpartiet vil nå at Barak skal trekke partiet ut av regjeringskoalisjonen om det ikke snart blir framgang i fredsprosessen.

Regjeringen kommer ingen vei i fredsprosessen, fastslår minoritetsminister Avishay Braverman. Han krever at det avholdes et ekstraordinært landsmøte i partiet denne måneden for å ta stilling til videre regjeringssamarbeid.

– De må ta et klart valg. Hvis det er direkte forhandlinger med palestinerne, er vi med i regjeringen, hvis ikke, trekker vi oss ut, sa Braverman søndag.

Også velferdsminister Isaac Hertzog fra arbeiderpartiet sier samtalene med palestinerne må gjenopptas om regjeringen skal overleve.

Palestinerne gjenopptok 2. september i fjor direkte samtaler med Israel etter et avbrekk på nærmere to år, men samtalene brøt sammen etter bare tre uker da en midlertidig byggestans i de israelske bosetningene på den okkuperte Vestbredden opphørte uten å bli forlenget. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært