Meny

Northug: – Komisk!

Petter Northug ble fratatt bonussekunder etter Tour de Ski mandag. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg synes det er komisk at juryen fratok meg de 15 bonussekundene. Det er slik vi går hele tiden, og jeg prøvde å holde meg midt i løypa, sa Petter Northug etter mandagens 4. etappe av Tour de Ski.

Northug havnet bare på 17.-plass, men denne gangen var det ikke der dramatikken lå.

Mens han sto og skiftet tøy i målområdet, kom det et medlem av juryen og hentet Northug og sportssjef Åge Skinstad. Der ble de meddelt avgjørelsen om at han ble fratatt 15 sekunder fra sammenlagttiden.

– De mener at han hindret Dario Cologna i spurten etter 14,5 kilometer. Vi er uenig i den avgjørelsen. Han prøvde bare å ta vare på posisjonen han hadde. Vi har 72 timer på å anke, og det kommer vi til å gjøre, sa en litt ilter og engasjert Åge Skinstad.

– Vi mener at han bare utnyttet posisjonen sin mens han lå foran. Det var taktisk kjøring. Han bremset ikke akkurat da han tok den spurten.

Les også: Ny Northug-smell i Tour de Ski

Korridorer

– Det virket ut fra TV-bildene at han gikk til side og stengte Cologna?

– Vi mener at han gjorde en bevegelse på et sted hvor det ikke finnes noen korridor. Det mener vi det burde ha vært. Det har vi alltid ment. I slike løyper burde det ha vært en korridor i motbakken akkurat som på oppløpet.

- Det irriterer også at juryen tar en slik avgjørelse på et slikt synlig sted i løypa, mens det er andre regler andre steder i løypa, sa Skinstad.

Det sveitsiske støtteapparatet la ikke inn noen protest, men Fredrik Aukland, som er Colognas personlige trener, synes ikke at juryens avgjørelse var urimelig.

– Jeg så hendelsen på storskjermen og synes det var en unødvendig forseelse. Dario ble litt irritert der og da og sa ifra på toppen av bakken. Men de er gode venner igjen nå, sa Aukland.

– Jeg synes det er bra at juryen tar tak i slike episoder og at det får konsekvenser. Om det er riktig å frata Northug 15 sekunder, har jeg ingen formening om. Det var ikke snakk om noen kjempegrov forseelse, sa Aukland.

– Skinstad mener det burde ha vært korridorer i den bakken?

– Det hadde vært det beste. I hvert fall burde det ha vært et bredere spor.

Tungt

Northug er på sjuendeplass i sammendraget etter mandagens etappe. Opp til Cologna er det hele 1.42,6 minutt.

– Det er mye, men vi gir aldri opp. Nå får vi en fridag, og den får vi bruke til å tenke på fortsettelsen. Petter er i god form, men ikke i eksepsjonelt god form. Det skal han være i februar.

Finnen Matti Heikkinen vant overraskende skiathlomen over 20 kilometer i Oberstdorf. Dario Cologna virker kruttsterk og tok annenplassen foran tsjekkeren Martin Jaks.

Tord Asle Gjerdalen ble beste norske på niendeplass. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Populært