Meny

Stor solformørkelse tirsdag

Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen opplever Sør-Norge den nest største solformørkelsen siden 1954.

– Denne soloppgangen blir trolig en av de mest dramatiske vi har sett fra Norge, og vi kan forvente et av de vakreste og mest imponerende himmelfenomenene i Norge i moderne tid, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Formørkelsen er størst rundt klokken 9.35 mens solen står lavt i sørøstlig retning. Opptil 85 prosent av solen dekkes av månen, og soloppgangen blir betydelig mørkere enn den normalt er på denne tiden av året.

– Formørkelsen er størst midt i Skandinavia, og ingen steder i verden kan konkurrere med himmeldramatikken som oppstår når fargespillet fra soloppgangen blandes med det merkelige lyset fra en så stor formørkelse, sier Røed Ødegaard. (©NTB)

Populært