Drapssiktet bunn fortvilet, men også lettet

Bilen som knyttes til drapet i Gryllefjord skal ha stått på denne parkeringsplassen. Foto: Vegard Johansen
Bilen som knyttes til drapet i Gryllefjord skal ha stått på denne parkeringsplassen. Foto: Vegard Johansen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 33 år gamle somalieren er «bunn fortvilet» over å ha drept sin kone i Gryllefjord. Men han uttrykker også lettelse over å ha blitt avslørt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det forteller 33-åringens forsvarer, Truls Heitmann, til NTB etter en timelang samtale med sin klient mandag. Her ble de enige om å samtykke til påtalemaktens påstand om fire uker varetektsfengsling uten rettsmøte.

Fikk avslag

Ifølge Heitmann var det en bunn fortvilet mann han møtte i Tromsø fengsel mandag.

– På meg virker han litt lettet over at saken kommer for en dag. Han står fast ved forklaringen som ble gitt nyttårsaften der han innrømmer å ha begått dette drapet. Han kommer stadig tilbake til at situasjonen for familien opplevdes så grusom og så presset at han til slutt gikk til denne handlingen. Men vi har fortsatt ikke kommet til den utløsende faktoren til drapshandlingen, sier Heitmann.

Både 33-åringen, hans 28 år gamle kone og parets to barn har fått avslag på søknader om asyl i Norge. Da 33-åringen ble pågrepet nyttårsaften, ble de to barna tatt hånd om av barnevernet og overført til beredskapshjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Drept kvinne funnet dypfryst i bagasjerommet

– Det primære fokuset for min klient er nå mulighetene han har for kontakt med barna framover, sier forsvareren.

Hardt presset

Det er to år siden familien fikk det første avslaget om opphold i Norge. I høst kom det endelige avslaget, men familien kunne ikke sendes tilbake til Somalia på grunn av forholdene der.

Da kommunen holdt krisemøte i bygda Gryllefjord nyttårsaften ga flere uttrykk for at familien var godt integrert i det lille samfunnet, men at det var en hardt presset familie.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overfor Troms Folkeblad karakteriserer somaliske Liiban Mahayed Heybe den drapssiktede som en «snill og hardtarbeidende person som viste stor omsorg for familien sin».

Må etterforskes

Da mannen ble pågrepet nyttårsaften hadde hans 28 år gamle somaliske kone vært savnet siden oktober.

– I et innledende avhør valgte den siktede å tilstå å ha drept sin kone. Men når det gjelder motiv og måten drapet er gjennomført på, er det ting vi ikke er klare til å si noe om nå. Saken må etterforskes mer, sier Lenvik-lensmann Arnold Nilsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: 33-åring tilstår drap på sin kone

Det er ikke foretatt flere avhør av mannen som nå sitter i varetekt i Tromsø fengsel. Selv om de står overfor et erkjent forhold, settes store ressurser inn i etterforskningen.

– Kriminalteknikerne fortsetter de tekniske undersøkelsene i parets bolig i Torsken. Det skal også gjennomføres en rekke vitneavhør, sier lensmannen.

Ingen mistanke

Kvinnen har vært meldt savnet siden 22. november.

– Da var hennes arbeidsgiver bekymret. Kvinnen hadde gitt signal om at hun skulle reise til en annen kant av landet i midten av oktober og hadde sin siste arbeidsdag 19. oktober. Vi valgte å opprette en såkalt undersøkelsessak der hun ble etterlyst nasjonalt og internasjonalt, sier Nilsen.

Saken ble etterforsket og ektemannen avhørt, men ifølge lensmannen var det ingenting som førte til mistanke mot mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er dessverre ikke uvanlig at asylsøkere som har fått avslag, ofte velger å bli borte. I fjor var det over 3.000 asylsøkere som forsvant i Norge. Vi gjorde undersøkelser samvittighetsfullt med rundspørringer og avhør av mannen. Men vi hadde ingen informasjon verken i bekymringsmeldingen eller etterforskningen som ga grunnlag til skjellig mistanke, sier Arnold Nilsen. (©NTB)