EU ribber fyrstinne for tittel

Fint å være fyrstinne: Når man er eiendomsmekler for slott og andre kakseboliger. Foto: Colourbox.
Fint å være fyrstinne: Når man er eiendomsmekler for slott og andre kakseboliger. Foto: Colourbox.

Skal ikke fyrstinne Ilonka von Sayn-Wittgenstein få bruke sitt navn og tittel i Østerrike? Nei, fastslår EU-domstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rett før jul falt en spesiell dom i EU-domstolen i Luxembourg:

EU-traktatens velkjente bestemmelse om fri bevegelse over landegrensene må underordnes en medlemsstats ønske om likhet for sine borgere.

Fyrstinne Ilonka von Sayn-Wittgenstein som lever i Tyskland, får ikke lov å bruke sin fyrstinnetittel eller «von» i navnet så snart hun krysser grensa til sitt hjemland Østerrike.

Dermed må dama leve med to ulike navn.

Og den østerrikske varianten er ikke like gunstig for forretningene. Fyrstinnen er nemlig eiendomsmekler på øverste hylle, som formidler av slott og andre eksklusive hjem.

Adoptert til fyrstinne

Fyrstinnen ble født i Wien i 1944, i et Østerrike som siden 1919 har lovfestet forbud mot adelsvelde og -titler.

I 1991 ble hun imidlertid adoptert av fyrst Lothar von Sayn‑Wittgenstein i Tyskland, der hun slo seg ned. Og navnet hennes ble formelt endret til Ilonka Fürstin von Sayn-Wittgenstein.

I 2007 fikk hun imidlertid beskjed fra myndighetene i Wien om at navnet hennes i Østerrike ville bli uten fyrstelige titler. Dermed klaget fyrstinnen inn sin sak for EU-domstolen.

Ufri bevegelse av arbeidskraft?

Ilonka Fürstin von Sayn-Wittgenstein påberopte seg EUs frie flyt som begrunnelse for sin sak. Eiendomsmekler-firmaet hennes er også registrert på samme navn.

Og her fant EU-domstolen en grunn til å fravike prinsippet om fri bevegelse. I sin dom 22. desember kom retten til at nasjonal lovgivning i visse prinsipielle saker må få forrang. Og dommerne kom til at Østerrikes formål med å oppheve adelsveldet, likhet for alle borgere, må respekteres.

Les hele dommen her.

Personvernpolicy