Meny

Amerikanske diplomater selger Boeing-fly i utlandet

Den amerikanske flyfabrikken Boeing får god hjelp av amerikanske diplomater og ledere når de skal selge fly i utlandet. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske diplomater jobber aktivt for å sikre salg av Boeing-fly i utlandet, på bekostning av rivalen Airbus.

Det viser dokumenter The New York Times har fått tilgang til via nettstedet WikiLeaks.

Dokumentene viser hvordan den politiske ledelsen i Washington og amerikanske diplomater aktivt har bidratt til å markedsføre Boeing i utlandet, til tross for at det i årevis har eksistert en stilltiende avtale mellom USA og Europa om å holde politikken utenfor i slike spørsmål.

Et av dokumentene viser hvordan president George W. Bush personlig overtalte kong Abdullah i Saudi-Arabia til å kjøpe 56 Boeing-fly.

Abdulla skal ha gått med på handelen etter at amerikanerne gikk med på å utstyre hans personlige fly med samme teknologi og bekvemmeligheter som Bush kunne nyte godt av om bord i Air Force One.

Bangladeshs statsminister krevde landingsrettigheter på Kennedy-flyplassen i New York for Biman Bangladesh Airlines som motytelse for å kjøpe Boeing.

– Hva skal vi med Boeing-fly om vi ikke har noen rute til New York, skal hun ha sagt.

Boeing-avtalen ble undertegnet, men Biman har fortsatt ikke fått landingsrettigheter i New York.

Talsmenn i Washington bekrefter overfor The New York Times at amerikanske diplomater aktivt bidrar til å fremme salg av Boeing-fly i utlandet.

– Dette er realiteten i det 21. århundre. Regjeringer spiller en større rolle i å støtte opp om egne selskap, og vi må gjøre det samme, sier visefinansminister Robert Hormats. (©NTB)

Populært