Amerikanske diplomater selger Boeing-fly i utlandet

Den amerikanske flyfabrikken Boeing får god hjelp av amerikanske diplomater og ledere når de skal selge fly i utlandet. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX
Den amerikanske flyfabrikken Boeing får god hjelp av amerikanske diplomater og ledere når de skal selge fly i utlandet. Illustrasjonsfoto: REUTERS/SCANPIX

Amerikanske diplomater jobber aktivt for å sikre salg av Boeing-fly i utlandet, på bekostning av rivalen Airbus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det viser dokumenter The New York Times har fått tilgang til via nettstedet WikiLeaks.

Dokumentene viser hvordan den politiske ledelsen i Washington og amerikanske diplomater aktivt har bidratt til å markedsføre Boeing i utlandet, til tross for at det i årevis har eksistert en stilltiende avtale mellom USA og Europa om å holde politikken utenfor i slike spørsmål.

Et av dokumentene viser hvordan president George W. Bush personlig overtalte kong Abdullah i Saudi-Arabia til å kjøpe 56 Boeing-fly.

Abdulla skal ha gått med på handelen etter at amerikanerne gikk med på å utstyre hans personlige fly med samme teknologi og bekvemmeligheter som Bush kunne nyte godt av om bord i Air Force One.

Bangladeshs statsminister krevde landingsrettigheter på Kennedy-flyplassen i New York for Biman Bangladesh Airlines som motytelse for å kjøpe Boeing.

– Hva skal vi med Boeing-fly om vi ikke har noen rute til New York, skal hun ha sagt.

Boeing-avtalen ble undertegnet, men Biman har fortsatt ikke fått landingsrettigheter i New York.

Talsmenn i Washington bekrefter overfor The New York Times at amerikanske diplomater aktivt bidrar til å fremme salg av Boeing-fly i utlandet.

– Dette er realiteten i det 21. århundre. Regjeringer spiller en større rolle i å støtte opp om egne selskap, og vi må gjøre det samme, sier visefinansminister Robert Hormats. (©NTB)

Personvernpolicy