Meny

– Tyskland og USA bygger nye spionsatellitter

Tysklands forbundskansler Angela Merkel vil samarbeide med USA om nye satelitter, viser WikiLeaks-dokumenter. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tysk etterretningstjeneste har i samarbeid med USA startet et «aggressivt» løp for å bygge nye, hemmelige spionsatellitter, skriver Aftenposten.

Avisen viser til rapporter fra den amerikanske ambassaden i Berlin, lekket til WikiLeaks, og hevder for egen regning at de nye spionsatellittene er så omstridte at de blir framstilt som et fredelig og delvis privat tysk-amerikansk kommersielt prosjekt.

– I virkeligheten er det under full kontroll av den tyske etterretningstjenesten Bundesnachrichtendienst (BND) og det tyske romfartsbyrået Deutsches Zentrum fur Luft- und Raumfahrt (DLR), skriver Aftenposten.

Selger kapasitet

70 prosent av kapasiteten til satellittene skal rett nok selges til kommersielle aktører, og de skal også styres av et sivilt organ, men dette er ifølge Aftenposten «et skalkeskjul».

En rekke land er i dag i ferd med å satse på tilsvarende satellitter, kjent som High Resolution Optical Satellite System (HiROS). Det går fram av en oversikt utarbeidet ved Universitetet i Stuttgart, der også det tyske programmet omtales.

Oversikten viser også at USA fra før har satellitter som gir mer detaljerte bilder enn de satellittene tyskerne vurderer å satse på.

Utfordrer Frankrike

Ifølge Aftenposten håper Tyskland med USAs bistand å kunne utfordre Frankrikes dominans på det lukrative og voksende verdensmarkedet for satellittdata, noe franskmennene skal ha forsøkt «å stoppe med alle midler».

Ifølge avisen skal også det tyske forsvarsdepartementet ha vært bekymret over satellittplanene av frykt for at de skulle bidra til å svekke EUs militære satellittsamarbeid.

Uklart

Det er uklart hvor langt det tysk-amerikanske prosjektet har kommet, men rett før jul ble det kunngjort at de to land skulle styrke sitt satellittsamarbeid for å bedre miljøet og bekjempe klimaendringer.

Ifølge Aftenposten har HiROS-prosjektet en prislapp på 1,6 milliarder kroner, og skal kunne overvåke ethvert sted på jorden, ned til 50 cm, med ferske bilder tre til fem ganger daglig.

Det norske Forsvaret kunngjorde til sammenligning tidligere i år at det ville bruke 1 milliard kroner på å kjøpe sin egen kommunikasjonssatellitt fra en spansk leverandør. (©NTB)

Populært