Meny

Frykten for sekterisk vold brer seg i Egypt

Storimamen i Al-Azhar, Ahmed al-Tayeb, og kopternes øverste leder, pave Shenouda III, på en pressekonferanse etter at de to møttes i den koptiske katedralen i Kairo. Imamen fordømte angrepet i Alexandria og ber muslimer og kristne stå sammen. Foto: Mohamed Abd El-Ghany (Reuters/Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristne egyptere lovte revansje da de søndag ba i kirken i Alexandria som dagen før var åsted for et bombeattentat som kostet 21 mennesker livet. Nå brer frykten for sekterisk vold seg i Egypt.

– Med våre sjeler og vårt blod skal vi ære det hellige korset, messet de sørgende troende i den koptiske kirken Al-Qiddissin i Alexandria under gudstjenesten.

I Kairo angrep flere titall koptere bilen til Ahmed al-Tayeb, lederen for Al-Azhar, som er landets høyeste islamske autoritet, etter at han hadde møtt pave Shenouda III, kopternes øverste leder.

Les også: Forventer fordømmelse fra muslimske ledere

Al-Tayeb og pave Shenouda kunngjorde etter møtet et prosjekt som tar sikte på å finne løsninger på religiøse konflikter og spenninger.

Hundrevis av koptere som hadde samlet seg i katedralen, ropte skjellsord mot representanter for myndighetene som kom for å kondolere. Flere av dem jaget ministeren for utvikling, Osman Mohammed Osman, til bilen hans og kastet stein mot bilen.

Angrep biler

I fortvilelsen brøt over tusen kristne gjennom politisperringene og gikk til angrep på biler som passerte

I det sørlige Egypt deltok rundt 2.000 koptere i en to timer lang demonstrasjon i Assiut-provinsen, der de fordømte president Hosni Mubarak og beskyldte regjeringen for ikke å beskytte de kristne.

Minst 5.000 mennesker deltok i begravelsene til noen av ofrene for attentatet ved et kloster utenfor Alexandria. Mange av dem ropte slagord og nektet å godta myndighetenes kondolanser.

Les også: Midnattsmesse i Egypt ble blodbad

Blodspor var fortsatt synlig på kirkens fasade etter selvmordsangrepet rett etter midnattsmessen første nyttårsdag.

I tillegg til de 21 som ble drept, ble til sammen 97 personer såret, blant dem flere tilfeldig forbipasserende muslimer.

Mange anholdt

Et 20-tall personer er innbrakt til avhør etter attentatet, men ingenting tyder på at noen av dem hadde noe med angrepet å gjøre. Minst sju er foreløpig anholdt, mens ti andre er løslatt, ifølge sikkerhetskilder.

Hundrevis av politifolk er utstasjonert i området rundt kirken, og bare kristne har fått lov å nærme seg kirkedørene.

Over hele Egypt er ekstra politistyrker utplassert utenfor kirker for å beskytte kirkegjengerne. De hindrer blant annet folk i å parkere foran kirkene.

Beskylder al-Qaida

President Mubarak sier at angrepet bærer alle tegn på at utenlandske krefter sto bak, mens innenriksdepartementet la skylden på utenlandske elementer og antydet at al-Qaida var ansvarlig.

I en TV-overført tale lovte Mubarak at han ville skjære hodet av slangen, konfrontere terrorismen og tilføye den nederlag. Han ba samtidig Egypts kristne og muslimer om å stå sammen mot en felles fiende.

Les også: - Flere drept i angrep mot kirke i Egypt

For to måneder siden påtok al-Qaida seg ansvaret for et angrep på kristne i Bagdad i Irak, angivelig for å kreve at kvinner som sitter fengslet i Egypt, skulle løslates.

Ingen har ennå tatt på seg skylden for lørdagens attentat, men al-Qaida har tidligere krevd tiltak mot Egypts koptere fordi to prestekoner som al-Qaida sier omvendte seg til islam, angivelig blir holdt som fanger mot sin vilje.

Advarer mot religionsstrid

Både regjeringsvennlige og uavhengige aviser fastslo søndag at det er fare for borgerkrig om ikke muslimene og det kristne mindretallet sto sammen.

Avisene oppfordret også myndighetene til å sette søkelyset på den vanskelige situasjonen de kristne kopterne opplever, en gruppe som utgjør rundt ti prosent av Egypts 80 millioner innbyggere.

«Noen ønsker å få dette landet til å eksplodere. Vi må innse at det er en plan med mål om å utløse en religiøs borgerkrig,» heter det i den regimevennlige avisen Rose el-Yussef.

Den uavhengige avisen Al-Shorouk skriver at landets kristne har all rett til å være sinte, men ber dem ikke gi etter for raseriet. Koptere og muslimer kan i så fall barke sammen i Libanon-lignende tilstander, mener avisen.

Også den uavhengige Al-Masri Al-Yom etterlyser seriøs dialog om kopternes situasjon. (©NTB)

Les flere nyheter her

Populært