Meny

Verre og verre i Australia

Flommen nordøst i Australia har rammet et område like stort som Frankrike og Tyskland til sammen. Bildet er fra byen Theodore i delstaten Queensland. Foto: Reuters/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer regn, sterk vind og trusler om oversvømmelser varsler ille for det allerede hardt rammede nordøstlige Australia. Tusenvis flykter sine hjem og de enorme vannmassene.

Enorme områder er lagt under vann nordøst i Australia i det som kan vise seg å bli en av de verste naturkatastrofene i landets historie. Mer enn 20 byer og småsteder er avsondret av vannmassene.

Meteorologene melder mer regn, og det er dermed ingen bedring i sikte for de flomrammede i Queensland. Ifølge varslene kan flomvannet nå 9,5 meter på det høyeste mandag.

Flommen har også kostet sitt første menneskeliv. En savnet kvinne ble søndag funnet omkommet av letemannskaper. Ulykken skjedde dagen før i regionen Gulf of Carpentaria da kvinnen forsøkte å krysse en oversvømt vei.

Les også: Omkom i flommen i Australia

Bilen ble tatt av vannmassene, og politiet klarte å redde tre barn og en annen voksen person som befant seg i kjøretøyet. Men kvinnen ble borte før de nådde fram til henne.

Tusenvis rammet

Rundt 200.000 mennesker er berørt av oversvømmelsene.

I byen Rockhampton har hundrevis av innbyggere flyktet fra stigende vannmasser i løpet av helgen, og ordfører Brad Carter beskriver byen som en øy. Det har også vært tilfeller av hamstring blant befolkningen som er igjen i byen.

– Man kan se nedover en gate i en kilometer og bare se vann. Man kan se folk i båter som flytter ting inn og ut av husene, sier han.

Les også: Flommen sprer seg i Australia

Det er fare for at antallet omkomne som følge av katastrofen vil stige. En mann er savnet i nærheten av byen Gladstone, og øyenvitner forteller at de har sett en mann bli tatt av vannmassene i Rockhampton.

Flommen har rammet et område like stort som Frankrike og Tyskland til sammen. Noen steder har vannet begynt å trekke seg tilbake, og innbyggerne må ta fatt på en enorm opprydningsjobb.

Ødeleggelser

De materielle ødeleggelsene i jordbruket og gruveindustrien beløper seg til mange milliarder, og sjefen for finansdepartementet i delstaten Queensland mener flommen har «bibelske proporsjoner».

Myndighetene i Queensland frykter den totale kostnaden kan komme over 1 milliard australske dollar, rundt 6 milliarder kroner.

Les også: Over 20 byer under vann i Australia

Oversvømmelsene skyldes værfenomenet «La Niña», som kjøler ned vannet i den østlige delen av Stillehavet, og som har ført til voldsomme regnskyll de to siste ukene.

– Oversvømmelsene sør i Queensland går mot rekord. Vi har ikke sett vannet så høyt i nedskrevet historie, sier meteorolog Gordon Banks i Brisbane. (©NTB)

Les også: Hundrevis evakuert på grunn av flom i Australia


Les flere nyheter her

Populært