Meny

Streng røykelov trer i kraft i Spania

Bareier Robert tar det skiltet med "Røyking tillatt" søndag 2.januar 2011, etter at Spania fra i dag forbyr røyking på alle barer, caféer og restauranter. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fra i dag er det ulovlig å røyke på alle barer og restauranter i Spania. Røykeloven er et av de strengeste i hele Europa. Bryter du loven risikerer du millionbot.

Spania starter det nye året med å innføre et av europas strengeste røykelover.

Loven forbyr røyking i alle barer og restauranter over hele landet. Røyking vil også være forbudt på tv-sendinger, i nærheten av sykehus og i nærheten av skolegårder, skriver BBC.

Klarer man ikke å følge reglene truer spanske myndigheter med en bot på alt fra 30 euro og opptil 600.000 euro, tilsvarende 230 og 4,7 millioner norske kroner.

- Feil tidspunkt

Spania har en sterk cafékultur, og bar- og caféeiere fortviler over loven, som de frykter vil ødelegge næringen deres. Særlig nå som landet er rammet av økonomisk krise.

En mann nyter en røyk på en bar i Pamplona, i forrige uke. Fra og med i dag er det strengt forbudt å tenne en sigarett inne på bar. De som ikke kan dy seg risikerer millionbot. Foto: AP Photo/Alvaro BarrientosEn mann nyter en røyk på en bar i Pamplona, i forrige uke. Fra og med i dag er det strengt forbudt å tenne en sigarett inne på bar. De som ikke kan dy seg risikerer millionbot. Foto: AP Photo/Alvaro Barrientos

- Dette vil påvirke vår virksomhet fordi folk som kommer hit liker å ta en kopp kaffe og en sigarett, sier Fidel, en bareier i Madrid, til nyhetsbyrået Reuters. 

- Dette er ikke det rette tidspunktet å innføre loven på heller. Vi kan heller endre reglene når økonomien blir bedre, legger han til.

Den nye loven er en opptrapping av antirøykekampanjen som ble lansert i 2006. Da fikk bar- og restauranteiere selv velge om de ville godkjenne røyking inne eller ikke. De fleste valgte førstnevnte.

Bare de større restaurantene og barene var forpliktet til å lage et røykfritt område, skriver BBC.

Taper penger

Det spanske instituttet for økonomisk forskning har estimert at inntjeningen i bar- og cafénæringen mest sannsynlig vil falle med 10 prosent som et resultat av den nye loven.

Andre beregninger viser at arbeidsledigheten, som allerede er på 20 prosent, vil falle med opptil 350.000 jobber, fordi mange spanjoler heller blir hjemme enn å gå på bar eller café uten en sigarett, skriver Reuters.

Myndighetene på sin side håper loven vil føre til at flere spanjoler stumper røyken.

- Vi bør huske på at mer enn 70 prosent av den spanske befolkningen er ikke-røykere. Så det er logisk å tenke at de vil få det mer komfortabelt i barer nå som det ikke er lov å røyke der, sa helseministeren i Spania, Leire Pajin, til parlamentet da loven ble godkjent i desember.

Populært