Meny

Flåthen ut mot «vulgær» Jensen

Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO-leder Roar Flåthen advarer Frp-leder Siv Jensen mot å yppe til strid med fagbevegelsen.

– Å legge seg ut med en organisasjon som representerer brorparten av norske arbeidstakere er en tabbe som kan koste henne dyrt, sier Flåthen til NTB.

Han beskriver Frp-lederen som «vulgær» når hun omtaler LO og andre deler av norsk fagbevegelse.

– Hun har en veldig negativ innfallsvinkel, og ser ut til å ville kopiere sitt store forbilde Maggie Thatcher. Men forskjellene mellom Storbritannia på 1980-tallet og Norge anno 2010 er formidable. I Norge har vi en samarbeidsmodell som Siv Jensen ikke ser ut til å anerkjenne i det hele tatt, sier LO-lederen, som selv ikke identifiserer seg i særlig grad med den britiske fagforeningsmannen og streikelederen Arthur Scargill – Thatchers arvefiende under gruvestreikene i Storbritannia på midten av 80-tallet.

Streikefare

I et intervju med NTB tidligere i uka sa Siv Jensen at hun var forberedt på harde slag med LO dersom partiet hennes kommer i regjering. Årsaken er blant annet Frps ønsker om kraftige kutt i det hun mener er et altfor stort offentlig byråkrati.

– Jeg er helt sikker på at streikeplanene ligger klare, sa Jensen og la til at LO-ledelsen er mer opptatt av å tilfredsstille Arbeiderpartiet enn å ta vare på egne medlemmer.

– Vi har ikke streikeplaner liggende i skuffen. Men Frps politikk vil forrykke balansen i det norske trepartssamarbeidet og sørge for at arbeidsgiverne blir mektigere på bekostning av arbeidstakerne, sier Flåthen.

– Det vil undergrave den norske modellen, skape uro på arbeidsplassene og koste AS Norge dyrt. Da vil det også være en fare for politiske streiker, fortsetter han.

Ifølge LO-lederen stiller Fremskrittspartiet seg konsekvent på arbeidsgivernes side.

– Det er nok å vise til hva partiet står for når det gjelder arbeidsmiljølov og sosial dumping. At de vil kutte i skattefradraget for fagforeningskontingent er et annet eksempel.

Samarbeid

– Når Siv Jensen angriper det offentlige byråkratiet, vil mange kunne mene at hun har et poeng. Men det er ikke annet en reinspikka populisme. Realiteten er at vi har en god balanse mellom offentlig og privat sektor i Norge, sier Flåthen.

Han mener det nettopp var en sterk og oppegående offentlig sektor som sørget for at næringslivet kunne holde aktiviteten oppe under finanskrisen.

– Jeg er så glad for at det ikke var Siv Jensen og Frp som styrte Norge da. Hennes politikk ville ha ført til høy arbeidsledighet og økte forskjeller, sier LO-lederen.

Mens Jensen frykter svekket norsk konkurranseevne som følge av at mange EU-land har kuttet i budsjettene, ser Flåthen det motsatt.

– At europeiske land nå kjører ned kostnadene, vil ikke nødvendigvis føre til økt produktivitet. Det motsatte kan skje ved at man ikke stimulerer til aktivitet i næringslivet, sier han.

Jensen sier det er evigheter siden hun sist var i dialog med LO-lederen, men Flåthen bedyrer at han er innstilt på samarbeid dersom Norge skulle få en blåblå regjering i 2013.

– Vi skal samarbeide med den til enhver tid sittende regjering, men graden av samarbeid vil selvsagt avhenge av den politikk som føres, sier han.

(©NTB)

Populært