– Avsluttet behandling av Gambia-siktet

I denne boligen en drøy times kjøring utenfor Gambias hovedstad Banjul bodde 45-åringen fra Telemark som ble pågrepet av gambisk politi for overgrep mot barn. Foto: Tore Meek (Scanpix)
I denne boligen en drøy times kjøring utenfor Gambias hovedstad Banjul bodde 45-åringen fra Telemark som ble pågrepet av gambisk politi for overgrep mot barn. Foto: Tore Meek (Scanpix)

Den overgrepssiktede 45-åringen fra Telemark skal ha blitt bedt om å slutte da han fikk behandling ved et norsk institutt for sexologi. Nå sitter han fengslet i Gambia siktet for nye overgrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et brev fra advokat Sigurd Klomsæt datert 30. desember 2010 til fylkesmannen i Oslo og Akershus kommer det fram at behandlingen den overgrepssiktede mannen fikk ved Institutt for Sexologi og terapi i Oslo, ble avsluttet etter ønske fra instituttet.

Les også: Overgrepsdømt nordmann pågrepet i Gambia

NTB har fått vite at mannen, som deltok i gruppeterapi, ble sett på som et håpløst tilfelle, og at det var bakgrunnen for at han ble bedt om å slutte.

Den overgrepsdømte nordmannen kom i kontakt med instituttet etter å ha innrømmet overgrep mot sin egen sønn overfor barnevernet i Telemark i 2001. Siden er han dømt for seksuelle overgrep flere ganger, senest i 2006.

Dagbladet har snakket med Thore Langfeldt, som er spesialist i klinisk psykologi ved instituttet. Han viser til taushetsplikten og ønsker ikke å uttale seg.

Les også: Gambisk politi tier om etterforskningen

Innrømmer

Nyttårsaften møtte mannen i retten i Gambias hovedstad Banjul, hvor han innrømmet overgrep mot mindreårige i Gambia.

Les også: - Nordmann skal flyttes til et annet gambisk fengsel

Kort tid etter ble han fraktet til det beryktede Mile-2-fengselet like utenfor byen. Der skal han sitte i påvente av rettssaken som kan begynne allerede til uken.

Av flere organisasjoner, blant andre Amnesty International, blir forholdene i fengselet beskrevet som grusomme. Død som følge av sykdommer eller underernæring er ikke uvanlig.

Dersom mannen blir funnet skyldig, risikerer han 14 år i fengsel.

– Ble advart

Norsk-gambiere i Banjul sier de advarte mannen mot konsekvensene av å begå overgrep i Gambia.

– Ingen fortjener å ende opp i Mile 2. Det er langt fra hotellstandarden i norske fengsler til forholdene der. Jeg synes synd på ham, sier en norsk-gambisk kvinne til NTB.

– Jeg fikk sjokk da jeg så på TV at han var arrestert, sier kvinnen.

Hun er gift med en norsk mann og er for tiden på ferie i hjemlandet med datteren. I likhet med flere andre i det gambiske miljøet i Norge kjente hun til 45-åringen fra Telemark.

– De som aksepterte ham, trodde han hadde sluttet å begå overgrep. Men jeg holdt datteren min unna han. Hun er alt jeg har, sier kvinnen. (©NTB)

Les også:

- Burde aldri vært sluppet fri

Gambia-pågrepet dømt flere ganger

Les flere nyheter her

Personvernpolicy