Meny

Lover alle eldre den hjelp de trenger

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) åpnet nyttårstalen med å minne om den nasjonale stoltheten som fulgte i kjølvannet av Roald Amundsens sydpolekspedisjon for 100 år siden. Foto: Jon Eeg (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover at regjeringen skal gi alle eldre den omsorg og hjelp de trenger. I sin nyttårstale betegner Stoltenberg dette som den neste store samfunnsoppgaven, etter innføring av full barnehagedekning.

– Ved å sette alle kluter til, fikk vi full barnehagedekning. Nå bygger vi ut tilbud om sykehjemsplass eller heldøgnsomsorg til alle som trenger det. De aller fleste eldre greier seg heldigvis selv, men ingen skal være redd for de ikke får en hjelpende hånd, sa statsministeren.

Ved inngangen til jubileumsåret for Roald Amundsens bragd på Sydpolen dvelte Stoltenberg ved det faktum at 1.200 av dagens nordmenn var født da den norske ekspedisjonen satte Norge på verdenskartet.

Les også: Savnet innhold i Stoltenbergs tale

Forvandling

– I hundreåret som er gått siden den gang, har de deltatt i en fantastisk forvandling av Norge. I 1911 var vi et fattig jordbrukssamfunn som mange flyttet fra. I 2011 er vi et rikt, moderne samfunn som mange vil flytte til. For en reise våre eldste har vært med på!

Statsministeren sa at de store etterkrigskullene nå er i ferd med å bli pensjonister og at de lever stadig lenger. I Norge har en forventet levealder økt med nesten en generasjon på 100 år.

– For 100 år siden fikk mange 65-åringer omsorg av sine barn. I dag gir mange 65-åringer omsorg til sine foreldre. Vi snakker om en helt ny form for alderdom. I dag henger ikke de gamle i et horn på veggen, de henger over PC-en, sa Stoltenberg.

Kvinners bragd

Statsministeren markerte også at det nye pensjonssystemet trår i kraft fra årsskiftet. Han betegnet det som fullt fortjent at den nye ordningen i større grad belønner kvinners omsorgsinnsats.

– Det har til alle tider vært kvinnene som har tatt de største omsorgsløftene, for de oppvoksende slekter og for familiens eldste. De som har vært hjemme med barn, vil få et større tillegg i pensjonen for dette, sa Stoltenberg.

Han la til at lave inntekter og deltidsarbeid vil gi mer i pensjon og at det samlet sett gjør langt færre kvinner til minstepensjonister.

– Det som gjør Norge rikt, er at så mange er i jobb. Ofte hører jeg at Norge er heldig som har oljen. Det er riktig, men mye viktigere: Norge er heldig som har norske kvinner. Det er hverandres arbeid vi lever av. Jo flere som har jobb, desto mer velferd.

Det beste tiåret

Statsministeren viste til at det i 2011 er ti år siden terrorangrepene mot amerikanske byer.

– Jeg forstår at mange har opplevd dette som et urolig tiår for verden. Men sannsynligvis er det tiåret vi har bak oss, det beste i menneskenes historie. Til tross for Afghanistan og Irak, har antall væpnede konflikter og drepte i kamp gått ned. Flere mennesker enn noen gang lever i frie samfunn, sa Stoltenberg.

Men det er også dystre trekk. Statsministeren sa at det gjenstår å hindre global oppvarming, men at feiringen av Amundsen og 100-årsdagen på selve polpunktet må bli en anledning til å sette nye, djerve mål.

– Antarktis i 2011 handler ikke lenger om kappløp, men om samarbeid. Nansen og Amundsen erobret isen. Vår bragd skal være å hindre at isen smelter, sa statsministeren. (©NTB)

Les flere nyheter her

Populært