Meny

Flere øyeskader, men rolig feiring

Uvettig bruk av fyrverkeri har i år igjen ført til at flere har fått øyeskader. Arkivfoto: Gorm Kallestad (Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

17 personer fikk øyeskader under nyttårsfeiringen og to hus brant ned, men bortsett fra det har årets feiring forløpt uten alvorlige hendelser.

Ifølge Haukeland universitetssjukehus var det sju flere øyeskader enn under feiringen for ett år siden. Tolv av skadene skyldtes bakkefyrverkeri.

– Ingen av dem som er skadd rapporterer å ha brukt vernebriller, sier lege Erlend Ulltang, som har hentet inn data fra kolleger ved andre sykehus i løpet av første nyttårsdag.

Av de 17 skadde er åtte menn, seks barn og tre kvinner. Seks av dem risikerer varige skader, ifølge øyelegen.

Flere fyrverkeriskader

I Bærum fikk en mann i 50-årene en rakett i øyet og ble sendt til Ullevål. En person måtte sjekkes på legevakten etter å ha fått fyrverkeri i ansiktet. det var ikke snakk om alvorlige skader.

Også en 18 år gammel kvinne på Lunner i Oppland slapp unna uten alvorlige skader etter et fyrverkeriuhell.

– Hun har fått brannskader i nakken. En gutt fikk også lettere skader. Det var et rakettbatteri som veltet, sier operasjonsleder Petter Lid i Vestoppland politidistrikt.

I Kristiansand er politiet på utkikk etter én eller flere gjerningspersoner som antas å ha avfyrt fyrverkeri mot en rekke bygninger i sentrum. Ingen personer ble skadd.

Lettere skadd i brann

Selv om det ikke var noen alvorlige hendelser å melde om nyttårsnatten, fikk feiringen en brå slutt for noen.

På Frøya i Sør-Trøndelag ble fikk en mann lettere brannskader da huset hans tok fyr lørdag morgen.

– Han skal imidlertid hatt hjerteproblemer og ble derfor fløyet til sykehus av luftambulansen, opplyser operasjonsleder Morten Stene i Sør-Trøndelag politidistrikt.

Brannen er slukket, men huset er sterkt brannskadd.

Familie på ti husløse

I Foldrøyhamn i Bømlo kommune i Hordaland er en familie på to voksne og åtte barn husløse etter det som trolig er en brann startet av fyrverkeri ved 23-tiden. Ingen ble skadd i hendelsen.

– Det var totalt 20 personer på nyttårsfest i huset. Det var naboer som meldte fra om brannen, og beboerne har forklart at det må ha vært fyrverkeri som har ligget og ulmet under huset og startet brannen. Huset var ikke mulig å redde, sier operasjonsleder Svein Roald Vikse i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt til NTB.

I Kantornes i Balsfjord brant en enebolig ned til grunnen lørdag morgen. Beboeren var ikke til stede i huset.

Rolig på byen

I Midt- og Sør-Norge fører uvær til flere stengte fjelloverganger, deriblant E6 over Dovre. Men ellers kunne operasjonsleder Jørgen Berg i Gudbrandsdal politidistrikt ved 2-tiden konstatere en foreløpig dørgende rolig feiring.

– Vi har bare én person i fyllearresten i hele Gudbrandsdalen. Det er ekstremt rolig, sier han.

Enkelte politidistrikter melder om noe mer fyll og bråk enn en vanlig helgedag, men ingen er alvorlig skadd i noen hendelser.

I hovedstaden og de andre store byene melder politiet også om en feiring uten alvorlige hendelser, men med en rekke mindre ordensforstyrrelser.

Brannevakuering

I Harstad ble om lag 20 personer evakuert da det oppsto røykutvikling i Salto bysenter som også huser boligfløyer. Etter et par timer kunne beboerne flytte tilbake.

I Porsgrunn ble rundt 50 personer evakuert litt før klokken seks da det begynte å brenne i en toppleilighet på Bratsberg brygge. Ved sjutiden var de fleste evakuerte tilbake, men to leiligheter er ubrukelige på grunn av vann- og røykskader.

På Smøla på Nordmøre ble to båter totalskadd mens de lå til havn. Skadene beløper seg opp mot 2 millioner kroner, og politiet vil etterforske saken.

I Rosendal i Bergen starter politiet etterforskning etter at en bolig ble påført omfattende skader i en brann. Beboerne var ikke hjemme. (©NTB)

Les flere nyheter her

Populært