Meny

Forventer fordømmelse fra muslimske ledere

En egyptisk politimann er avbildet ved vraket av bilen som eksploderte utenfor den koptiske kirken i Alexandria i Egypt første nyttårsdag. Foto: Reuters/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Generalsekretær Olav Fykse Tveit i Kirkenes verdensråd forventer at muslimske ledere verden over fordømmer angrepet på midnattsmessen i Egypt.

– Å angripe mennesker som er samlet til bønn er den ynkeligste form for angrep man kan tenke seg. Jeg forventer at muslimske ledere både i Norge og internasjonalt fordømmer dette angrepet på den kristne minoriteten i Egypt, sier Fykse Tveit til NTB.

Nordmannen er generalsekretær i Kirkenes verdensråd som representerer omkring 550 millioner kristne i mer enn 120 land. Den katolske kirke står utenfor, men den koptiske kirke i Egypt er med blant organisasjonens mer enn 340 kirkesamfunn.

– Vi registrerte før jul at var økende spenninger mellom kristne og muslimer i Egypt, og fryktet at disse spenningene ville gi seg voldelig utslag. Men at det skulle skje i et slikt omfang sjokkerer meg. Det er viktig at kristne og muslimske ledere nå maner til ro for å unngå at situasjonen tilspisser seg ytterligere, sier Fykse Tveit.

Les også: Midnattsmesse i Egypt ble blodbad

Økende press

21 personer ble drept i bombeeksplosjonen utenfor en kirke i byen Alexandria i Egypt like etter midnatt natt til første nyttårsdag. Ifølge nyhetsbyrået AFP ble 79 mennesker såret i terroraksjonen, andre byråer melder om langt færre skadde.

Kort tid etter angrepet samlet flere hundre kristne egyptere seg til en demonstrasjon.

– Vi ofrer våre sjeler og vårt blod for korset, ropte demonstrantene i nærheten av kirken hvor bomben eksploderte. Noen av demonstrantene stimlet sammen foran en moské, og små grupper av kristne og muslimer begynte å kaste stein mot hverandre. Flere biler ble satt fyr på.

– Dette ser ut som en scene fra Bagdad, sa et øyenvitne til nyhetsbyrået Reuters. I Irak har al-Qaida har truet med å gjennomføre angrep i Egypt, noe som har ført til at vaktholdet ved kirkene i landet er blitt skjerpet.

– Al-Qaida har en interesse av å spre frykt blant de kristne, og jeg forstår at mange er sinte og redde. Men det vil bare være til skade å svare med vold, sier Fykse Tveit.

Han sier kristne menigheter i flere land nå synes å være mål for terrorister, og viser til at det også har vært angrep mot kirker i Pakistan.

– Mange kirker i muslimske land fungerer som normalt, men det er klart mange er redde. Det gjelder ikke minst i Irak, der mange kristne har flyktet fra landet.

Les også: - Flere drept i angrep mot kirke i Egypt

Dialog

Den koptiske kirken i Egypt er blant verdens aller eldste menigheter, etablert allerede i det første århundre etter Kristi fødsel.

– De koptisk kristne er ikke en minoritet som kommer utenfra. Deres identitet er knyttet til Egypt, og det er uaktuelt for dem å forlate landet, sier Fykse Tveit.

Om lag 10 prosent av befolkningen i Egypt er kristne, mens flertallet av de 79 millioner innbyggerne er muslimer. De siste månedene har religiøse motsetninger ført til sammenstøt mellom demonstranter og politi i landet.

Et sammenstøt i Kairo i november førte til at to kristne ble drept og flere titalls skadd, noe som er uvanlig i denne typen uro i Egypt.

Ifølge Olav Fykse Tveit må bestrebelsene på bedret dialog mellom kristne og muslimske miljøer fortsette med uforminsket styrke.

– Det er eneste farbare vei. Allerede til uka reiser jeg til Libya for samtaler med den muslimske organisasjonen World Islamic Call Society, sier han.

Han understreker at angrepene på kristne menigheter ikke nødvendigvis bør tolkes som et uttrykk for en dyp konflikt mellom religioner.

– Det kan like mye være et uttrykk for ulike muslimske grupperingers aggresjon mot Vesten mer generelt, sier han.

Mubarak fordømmer

Egypts president Hosni Mubarak holdt lørdag en fjernsynstale der han slo fast at angrepet i Alexandria ble utført av utlendinger.

– Hele Egypt er rammet. Den blinde terror skiller ikke mellom koptere og muslimer. Vi skal hogge av slangens hode, konfrontere terrorismen og bekjempe den, sa Mubarak.

Han har tidligere lovet å beskytte de kristne i landet mot terrorisme og ekstremisme. Myndighetene har blant annet innført parkeringsrestriksjoner utenfor kirkene. I september er det presidentvalg i Egypt. Det er ventet at 82 år gamle Mubarak vil forsøke seg på gjenvalg dersom helsen hans holder.

Kameel Sadeeq i den koptiske menigheten i Alexandria mener eksplosjonen bærer al-Qaida-kjennetegn.

– Folk gikk inn i kirken for å be til Gud, men endte opp som istykkerrevne kroppsdeler. Denne massakren har al-Qaidas kjennetegn og følger det samme mønsteret som al-Qaida har benyttet i andre land, sier Sadeeq. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært