Meny

Over 20 byer under vann i Australia

En syklist forsøker å ta seg fram i byen Bundaberg i Queensland. I alt 22 byer står nå under vann. Foto: REUTERS / Daniel Munoz / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt 22 byer er isolert som følge av flom nord i Australia. 200.000 innbyggere er rammet, og det er startet obligatorisk evakuering.

– Vi har nå 22 byer som er enten vesentlig oversvømt eller isolert. Det representerer om lag 200.000 mennesker over et område som er større enn Frankrike og Tyskland sammenlagt, sier regjeringssjef Anna Bligh i delstaten Queensland.

Oversvømmelsene har allerede ført til at flere kullgruver i Queensland har måttet stenge. Flere viktige havner, blant annet i sukkerbyen Bundaberg, er også stengt. Det har ført til at all sukkereksport fra byen har stanset opp.

Oversvømmelsene beskrives som de verste på 50 år og skyldes værfenomenet «La Niña», som kjøler ned vannet i den østlige delen av Stillehavet og som har ført til voldsomme regnskyll de to siste ukene.

Det er ventet at flommen vil vare en stund, og myndighetene advarer nå både mot sykdommer og faren for at krokodiller og slanger tar seg inn i hus som er fulle av vann.

I sør er situasjonen motsatt. I delstatene Victoria og Southern Australia er befolkningen plaget av svært høye temperaturer og tørke, noe som blant annet har ført til krattskogbranner.

Australske myndigheter har advart turister i området og bedt alle om å ha en evakueringsplan i tilfelle brannene skulle spre seg. Fredag sank temperaturene litt, men de neste dagene er det igjen ventet over 40 grader. (©NTB)

Populært