Meny

Må donere nyre for å slippe ut

Gladys(til høyre) og Jaime Scott får endelig slippe ut av fengsel etter 16 år bak murene for en forbrytelse de hevder de har vært feilaktig dømt for. Foto: AFP Photo

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gladys Scott må donere bort nyre til sin syke søster Jamie for å slippe ut av fengsel.

To søstre som har sittet fengslet i Mississippi i over 16 år for væpnet ran, kan få slippe ut før tiden dersom den ene søsteren donerer bort en nyre til den andre.

Jamie og Gladys Scott fikk relativt strenge dommer for gjerningen de utførte sammen med en tenåringsgjeng i 1993. Dette selv om ransutbyttet de satt igjen med etterpå ikke var på mer enn 11 dollar.

Statuerte eksempler

De to søstrene har vært ansett som statuerte eksempler på hvordan afro-amerikanere har blitt behandlet av amerikanske domstoler. Menneskerettighetsgruppen NAACP har engasjert seg i den langvarige kampen for å slippe de to fri, men ikke lykkes med oppgaven før nå.

Jamie og Gladys Scott fikk nylig avslag på en søknad om prøveløslatelse i 2014.

Søstrene har alltid insistert på at de er feilaktig dømt, men ble likevel begge dømt til livsstid i fengsel for å ha vært medansvarlige for et brutalt ran i 1993. Tenåringene som utførte selve ranet den gangen ble til sammenligning kun dømt til to års fengselsstraff.

Mississippis guvenør Haley Barbour gikk onsdag med på å la søstrene få slippe ut foran et mote med NAACP.

- At de to blir værende i fengsel er ikke lenger nødvendig for den offentlige sikkerheten og de trenger ikke lenger rehabilitering. Dessuten gir Jamie Scotts medisinske tilstand og den nødvendige behandlingen hun trenger betydelige kostnader til staten Mississippi, sa han i en uttalelse onsdag.

- Dette haster

- Men Gladys Scotts frifinnelse beror på at hun donerer en av sine nyrer til sin syke søster. Analyserapporter fra legene viser at dette haster.

Innen gårsdagesns møte skal Gladys allerede ha tilbudt å stille som donator for å hjelpe søsteren Jamie, som har behov for regelmessig dialysebehandling.

NAACP roste torsdag guvenøren for vedtaket, og hedret ham for å illustrere hvordan en voldshandling har skapt skjevheter i det amerikanske rettssystemet.

- Dette er en rettferdig og modig avgjørelse i en sak som har vært vanskelig for mange parter, sa en talsmann for organisasjonen i en uttalelse etter at vedtaket var fattet.

Les flere nyheter her

Populært