- Mer redd for billister på sommerdekk

- Mer redd for billister på sommerdekk
- Mer redd for billister på sommerdekk
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk pressesjef i avishuset som skal ha vært de terrorsiktedes mål stoler på sikkerhetstjenesten etter terroravsløringene i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefredaktør Geir Terje Ruud (47) i danske Ekstrabladet.dk er ikke til daglig bekymret over at avishuset midt i København er et svært sannsynlig terrormål.

Les også: Gammel kjenning av politiet

- Sikerhetstjenesten har kontroll

Etter at fire menn i går ble pågrepet og siktet for å ha planlagt å drepe flest mulig mennesker i avishuset han jobber i, konstaterer han at det ser ut til at sikkerhetstjenestene i Danmark og Sverige har rimelig god kontroll på mulige muslimske terrorister.

Så langt han vet, ble ikke ledelsen i avishuset på forhånd orientert om at sikkerhetstjenesten hadde avdekket et mulig terroranslag mot dem.

Les også: Terrormistenkt løslatt i Danmark

- Vi holder til i huset som angivelig skulle tas. Men om man skulle gå rundt og bekymre seg for mulige terroranslag, fikk man ikke tid til å gjøre annet. Sant og si er jeg for tiden mer redd for danske billister med sommerdekk, sier den sindige østerdølen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av de siktede ble i dag varetektsfengslet i fire uker, mens en fjerde ble løslatt. Dommer Elisabeth Michelsen kom til at mistanken om at de hadde forsøkt å gjennomføre en terrorhandling mot Jyllands-Posten, er sterk nok til at de kan varetektsfengsles. Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau skal de tre fengslede ha vært i besittelse av et automatvåpen med lyddemper med 36 skudd, og en pistol – også den med 36 skudd – da de ble pågrepet.

Les også: – Kan ha resirkulert gamle terrorplaner

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omgitt av to andre aviser

Jyllands-Posten lokaler ligger i etasjen mellom redaksjonen til avisene Politiken og Ekstra Bladet på Rådhusplassen sentralt i København. De tilhører samme aviskonsern. Da en selvmordsbomber mislyktes i Danmark tidligere i år, kjørte Ruud og ekstrabladet.dk en Facebookkampanje i håp om at leserne kunne være med og identifisere mannen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mottok ikke noen spesielle reaksjoner etter det. Jeg synes det er interessant å bruke sosiale medier slik for å kartlegge bakgrunnen til folk som sysler med slike aktiviteter, sier Ruud.

Les også: – Viser igjen at en avisredaksjon er det fremste terrormålet

Mannen ble ifølge sjefredaktøren identifisert før Ekstrabladets lesere rakk og gjøre det.

- Jeg oppfatter ikke at vi er mer utsatt enn andre danske aviser som har vært mer eller mindre inne i denne konflikten i Danmark. Vi har et relativt stort sikkerhetsopplegg på jobben, noe som gjør at vi alle kan jobbe uten å bruke tid på å bekymre oss. I begynnelsen var det litt som på min gamle arbeidsplass VG i Oslo; vekter i resepsjonen, adgangskort og sluse for å komme inn. I det siste har det vært noe mer skjerpet sikkerhet, sier Ruud som senere på dagen dro hjem til Elverum på nyttårsferie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fant mistenkelig gjenstand

Ruud har tidligere jobbet i avisen Østlendingen, Forsvarets Forum, VG og VG Nett, før han ble hentet til lederstilling i ekstrabladet.dk. Fra i høst har han vært sjefredaktør og er den høyest plasserte utlendingen i dansk presse.

Les også:

Overvåket de mistenkte terroristene i flere måneder

Løkke forferdet over terrorplaner

– Terrorangrepet skulle skje innen 1. januar

PST: – Ingen forbindelse til Norge

Fem pågrepet for terrorplaner i Danmark

Les flere nyheter her