- Mer redd for billister på sommerdekk

- Mer redd for billister på sommerdekk
- Mer redd for billister på sommerdekk

Norsk pressesjef i avishuset som skal ha vært de terrorsiktedes mål stoler på sikkerhetstjenesten etter terroravsløringene i København.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefredaktør Geir Terje Ruud (47) i danske Ekstrabladet.dk er ikke til daglig bekymret over at avishuset midt i København er et svært sannsynlig terrormål.

Les også: Gammel kjenning av politiet

- Sikerhetstjenesten har kontroll

Etter at fire menn i går ble pågrepet og siktet for å ha planlagt å drepe flest mulig mennesker i avishuset han jobber i, konstaterer han at det ser ut til at sikkerhetstjenestene i Danmark og Sverige har rimelig god kontroll på mulige muslimske terrorister.

Så langt han vet, ble ikke ledelsen i avishuset på forhånd orientert om at sikkerhetstjenesten hadde avdekket et mulig terroranslag mot dem.

Les også: Terrormistenkt løslatt i Danmark

- Vi holder til i huset som angivelig skulle tas. Men om man skulle gå rundt og bekymre seg for mulige terroranslag, fikk man ikke tid til å gjøre annet. Sant og si er jeg for tiden mer redd for danske billister med sommerdekk, sier den sindige østerdølen.

Tre av de siktede ble i dag varetektsfengslet i fire uker, mens en fjerde ble løslatt. Dommer Elisabeth Michelsen kom til at mistanken om at de hadde forsøkt å gjennomføre en terrorhandling mot Jyllands-Posten, er sterk nok til at de kan varetektsfengsles. Ifølge det danske nyhetsbyrået Ritzau skal de tre fengslede ha vært i besittelse av et automatvåpen med lyddemper med 36 skudd, og en pistol – også den med 36 skudd – da de ble pågrepet.

Les også: – Kan ha resirkulert gamle terrorplaner

Omgitt av to andre aviser

Jyllands-Posten lokaler ligger i etasjen mellom redaksjonen til avisene Politiken og Ekstra Bladet på Rådhusplassen sentralt i København. De tilhører samme aviskonsern. Da en selvmordsbomber mislyktes i Danmark tidligere i år, kjørte Ruud og ekstrabladet.dk en Facebookkampanje i håp om at leserne kunne være med og identifisere mannen.

- Vi mottok ikke noen spesielle reaksjoner etter det. Jeg synes det er interessant å bruke sosiale medier slik for å kartlegge bakgrunnen til folk som sysler med slike aktiviteter, sier Ruud.

Les også: – Viser igjen at en avisredaksjon er det fremste terrormålet

Mannen ble ifølge sjefredaktøren identifisert før Ekstrabladets lesere rakk og gjøre det.

- Jeg oppfatter ikke at vi er mer utsatt enn andre danske aviser som har vært mer eller mindre inne i denne konflikten i Danmark. Vi har et relativt stort sikkerhetsopplegg på jobben, noe som gjør at vi alle kan jobbe uten å bruke tid på å bekymre oss. I begynnelsen var det litt som på min gamle arbeidsplass VG i Oslo; vekter i resepsjonen, adgangskort og sluse for å komme inn. I det siste har det vært noe mer skjerpet sikkerhet, sier Ruud som senere på dagen dro hjem til Elverum på nyttårsferie.

Les også: Fant mistenkelig gjenstand

Ruud har tidligere jobbet i avisen Østlendingen, Forsvarets Forum, VG og VG Nett, før han ble hentet til lederstilling i ekstrabladet.dk. Fra i høst har han vært sjefredaktør og er den høyest plasserte utlendingen i dansk presse.

Les også:

Overvåket de mistenkte terroristene i flere måneder

Løkke forferdet over terrorplaner

– Terrorangrepet skulle skje innen 1. januar

PST: – Ingen forbindelse til Norge

Fem pågrepet for terrorplaner i Danmark

Les flere nyheter her

Personvernpolicy