Meny

– Kan ha resirkulert gamle terrorplaner

Redaksjonslokalene til avisene Jyllands-Posten og Politiken på Rådhusplassen i København skal ha vært målet for terrorangrepet som fem pågrepne personer er mistenkt for å ha planlagt. Foto: REUTERS / Martin Sy / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De terrormistenkte i Danmark kan ha tatt utgangspunkt i gamle angrepsplaner mot avisa Jyllands-Posten, tror svensk ekspert.

Fire av de fem mennene som ble pågrepet onsdag, var bosatt i Sverige. Men saken kan ha forbindelser også til flere andre land, skriver avisa Berlingske Tidende.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp peker på at angrepet som nå skal være avverget, har mange likhetstrekk med planer som angivelig er klekket ut av pakistansk-amerikaneren David Headley.

Han har innrømmet å ha deltatt i planleggingen av terrorangrepene i den indiske storbyen Mumbai i 2008. I tillegg mistenkes han for å ha gjort forberedelser til et angrep mot avisa Jyllands-Posten i København.

Les også: Fem pågrepet for terrorplaner i Danmark

Kontakt i Stockholm

Etter at Headley ble pågrepet, er det kommet fram at han skal ha vært i kontakt med en mann i Stockholm i forbindelse med angrepsplanene mot Jyllands-Posten.

Ifølge Ranstorp er det her man kanskje kan finne en forbindelse til terrorangrepet som nå skal være avverget.

– Denne saker ser ut til å være en operasjonalisering av David Headleys opprinnelige plan. Det er mulig at det er en forbindelse, og at de pågrepne var i gang med å fullføre hans plan, sier Ranstorp, som er ansatt ved Försvarshögskolan i Stockholm.

Les også: Dansk politi evakuerer bygning

Nettverk i utlandet

Sjefen for Politiets Efterretningstjeneste (PET) i Danmark, Jakob Scharf, sier det ikke kan utelukkes at mennene som nå er pågrepet, kan ha en forbindelse til Headley-saken.

PET har dessuten uttalt at det er sannsynlig at de arresterte har hatt kontakt med nettverk i andre land.

Ranstorp peker på flere mulige forbindelsesledd til utlandet i tillegg til Headley-saken. De pågrepne mennene kan ha fått støtte fra Jemen eller Pakistan, mener han.

– Fra Pakistan ser vi et konstant fokus på Danmark, både fra det sentrale al-Qaida og andre terrorgrupper, sier den svenske eksperten.

Les også: - Terrorplanene er forferdelige

– Geriljaangrep

Både nåværende PET-leder Jakob Scharf og etterretningstjenestens tidligere operative sjef Hans Jørgen Bonnichsen mener de pågrepne mennene planla et angrep i København som ville ha lignet på Mumbai-angrepene.

– Når det er beslaglagt en maskinpistol med skarp ammunisjon og lyddemper, så tyder det på at de ville gjennomføre et geriljaangrep slik som i Mumbai sier Bonnichsen til Berlingske Tidende.

I den indiske storbyen ble minst 164 mennesker drept da væpnede menn gjennomførte en rekke angrep både med skytevåpen og bomber i 2008. Angrepene varte i fire dager.

Den norske terrorforskeren Anders Grindlia Romarheim tror imidlertid ikke at det var fare for et så alvorlig scenario i København. Det skyldes blant annet at terroristene i Mumbai trolig hadde gjennomgått langt grundigere trening.

– De kom fullastet med våpen, rett fra en treningsleir, og var drillet for akkurat den oppgaven. I København vet vi hittil om ett våpen, og de hadde nok blitt arrestert mye tidligere hvis de hadde ligget i trening i de svenske skogene, sier Lia til NTB.

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Populært